Luokka: Tutkimukset

Palkokasveilla voidaan säästää suuri määrä energiaa

Biologisen typensidonnan avulla voidaan Suomessa säästää jopa 3000 terajoulea fossiilista energiaa vuodessa. Energiamäärä on suuruusluokaltaan sama, jonka Suomen maatilat käyttävät vuoden aikana polttoöljynä lämmitykseen ja viljankuivaukseen. Tähän tulokseen tultiin MTT:n tutkimuksessa. (lisää…)

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Britanniassa Newcastlen yliopistossa selvitettiin tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Maidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Tulosten mukaan kulutusmaitojen rasvan laatu vaihteli suuresti. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisessa maidossa. Tulokset olivat yhdenmukaisia aikaisempien luomu- ja tavanomaisilta tiloilta kerätyistä maitonäytteistä tehtyjen tutkimusten kanssa. (lisää…)

Luomutuottajan elämäntilanne sanelee ehdot tilan kehittymiselle

Tulevaisuuden tuottaja verkostoituu aktiivisesti

Tulevaisuuden luomutuottaja on aktiivinen ja kouluttautunut eteenpäin katsova nuori tai jäähdyttelevä eläkeikää odottava tukioptimoija. Monipuolinen verkostoituminen muiden tuottajien kanssa sekä yhdistyminen kasvi- ja eläintilojen kesken nousee yhä tärkeämmäksi  tulevaisuuden luomutuottajalla. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tuoreesta raportista, jossa selvitettiin luomutuotantoa muun muassa kyselemällä tuottajilta ja luomualan toimijoilta heidän näkemyksiään alan tulevaisuudesta. (lisää…)

Luomun kuluttajabarometri 2012 – Uudet luomutuotteet kiinnostavat

Ostoaikeet ovat lisääntyneet, mutta tuotetarjonnan toivotaan monipuolistuvan. Luomun kuluttajabarometri kuulostelee, miten suomalaisten kuluttajien mielipiteet luomuruoasta ja sen ostaminen kehittyvät.

Luomun kuluttajabarometri toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2010. Siihen verrattuna suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Luomua pidetään edelleen hyvänä vaihtoehtona. Luomutuotteissa nähdään paljon hyviä ominaisuuksia, joiden kirjo miellyttää erilaisia ihmisiä. Mutta kun kuluttajilta kysytään avoimella kysymyksellä miten luomutuotteet poikkeavat muista, mielikuvissa hallitsee tuotteiden puhtaus. (lisää…)

MTT:n henkilöstön kannanotto Karilan tutkimusasemasta

MTT:n johtokunta on 16.12.2011 antamassaan linjauksessa esittänyt MTT Mikkelin Karilan maatilasta luopumista saattaakseen päätökseen muutama vuosi sitten käynnistyneen siirtymisen laajempaan tutkimusyhteisöön Mikkelissä. Esitetty toimenpide tarkoittaa kuitenkin sitä, että MTT samalla luopuisi merkittävästä osasta luonnonmukaisessa viljelyssä olevia tutkimuspeltojaan. Toimenpide olisi ristiriidassa sekä valtion luomutuotannolle ja -tutkimukselle asettamien tavoitteiden että tutkimustoimijoiden yhteisten luomututkimuksen kehittämislinjausten (mm.Luomuinstituutti- ja Pro Luomututkimus -suunnitelmat) kanssa, joiden edistämiseen MTT:n johtokin on ilmoittanut olevansa sitoutunut. (lisää…)

Riittääkö peltoala luomussa väestön ruokkimiseen?

Voidaanko kaikki saksalaiset ruokkia kotimaan pelloista saatavilla elintarvikkeilla luomutuotannossa? Ei, mikäli ruokavalio säilyy nykyisellään. Peltoala ei riitä.
Mikäli ruokavalio muutetaan terveellisemmäksi ja ravitsemussuositusten mukaiseksi puolittaen kotieläintuotteiden kulutus, niin luomumaatalous pystyy tuottamaan ravitsemuksellisesti täysipainoisen ravinnon kaikille kansalaisille kotimaan pelloilla. (lisää…)

Helsingin yliopisto suhtautuu myönteisesti Mikkelin luomuinstituuttihankkeeseen

Helsingin yliopisto suhtautuu myönteisesti Mikkelin luomuinstituuttihankkeeseen. TKT, KTT Tarja Cronberg on tehnyt selvityksen luomuinstituutin perustamisesta Suomeen. Selvitys liittyy Jorma Ollilan johtaman Suomen maabrändivaltuuskunnan raportin ehdotukseen. Gronberg esittää 17.10.2011 julkaistussa raportissaan instituutin perustamista Mikkeliin. (lisää…)

Tarja Cronberg esittää Luomuinstituuttia Mikkeliin

Tkt, KTT Tarja Cronberg esittää Luomuinstituutin perustamista Mikkeliin. Cronbergin mielestä Luomuinstituutti syntyy, kun Mikkelissä jo nyt olemassa olevat luomutoiminnot kootaan sopimuksella yhdeksi instituuttikokonaisuudeksi.
Cronberg toteaa, että Luomuinstituuttia tarvitaan lujittamaan Suomen kansainvälistä brändiä. Lisäksi sitä tarvitaan välittömästi myös tukemaan luomun kokonaisvaltaista kehittämistä elintarviketuotannossamme. (lisää…)

Luomuvalvonta siirtymässä satelliittiaikaan?

Euroopan Avaruusvirasto (ESA) on mukana hankkeessa, jossa kehitetään luomupeltojen satelliittivalvontaa kuvaustekniikan avulla, kertoo SpaceRef. Väärävärikuvaustekniikan avulla pystytään jo tunnistamaan monia tekijöitä, joiden perusteella luomukasvusto voidaan erottaa tavanomaisesta. Mittareita ovat mm valon eri värien heijastuminen kasveista, satoennusteet ja kasvustojen tiheydet. Alustavissa tutkimuksissa on käytetty viidestä eri satelliitista otettuja valokuvia. (lisää…)