Luokka: Tutkimukset

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja ruokaa pitäisi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Onko tällainen yhtälö mahdollinen? (lisää…)

YK-raportti: Luomumenetelmät voisivat tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelijät voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmenessä, mikäli he siirtyisivät käyttämään luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuvassa YK- raportissa esitetään perustavaa laatua olevaa siirtymistä luonnonmukaisten menetelmien käyttöön, kun pyritään edistämään ruoantuotantoa ja parantamaan köyhien asemaa. (lisää…)

Luomumarkkinoiden arvo 80 miljoonaan euroon vuonna 2010

Luomutuotteiden osuus kotiin ostettujen elintarvikkeiden kokonaisarvosta on nyt 1,2 prosenttia. Luomua osti säännöllisesti 21 prosenttia vuonna 2008 ja jo 29 prosenttia vuonna 2010. Yli puolet ostoista on tuoretuotteita.

Päivittäistavaramyymälöistä supermarket luokkaan kuuluvista myymälöistä ostetaan 42 prosenttia luomusta. Hypermarketteja on Suomessa merkittävästi vähemmän kuin supermarket luokkaan kuuluvia myymälöitä, mutta silti 34 prosenttia luomusta kertyy ostoskärryyn hypermarketeissa. Yhteensä market-kauppojen kautta luomutuotteiden ostojen arvosta kertyy 82 prosenttia. (lisää…)

Tutkimus: helppous tärkeää luomun kulutuksen kasvulle

Uuden tanskalaisen tutkimuksen mukaan helppous on avainsanoja luomumarkkinoiden kasvussa. Ulf Hjelmarin johtama tutkimus teki syvähaastatteluja kotitalouksille ja niistä suurin osa valitsi luomutuotteita, jos niiden ostaminen oli riittävän helppoa ja hinta kohdallaan. Toinen selkeästi erottuva ostajaryhmä piti laatua ja tuotteeseen liittyviä arvoja tärkeämpänä. 

– Tanskassa on 20 vuoden aikana tullut paljon lisää säännöllisesti ja satunnaisesti luomua kuluttavia. Luomun ostaminen on “normalisoitunut” Tanskassa, Hjelmar toteaa. (lisää…)

Avaimet kestävän viljelyjärjestelmän rakentamiseen

Jules Pretty ja Rachel Hine tutkivat vuonna 2000 kehitysmaissa toteutetuissa kestävän maatalouden kehittämishankkeissa aikaansaatuja edistysaskeleita kohti kestävämpää maataloustuotantoa ja luonnonmukaisten ja muiden kestävien, ekologisten tuotantomenetelmien mahdollisuuksia turvata kehitysmaiden ruuantarve. Selvityksessä analysoitiin 208 projektia ympäri maailmaa. (lisää…)

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 – 30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 – 65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa. (lisää…)

Luomumarkkinat rajussa kasvussa Itävallassa

Luomumarkkinat kasvoivat kohisten Itävallassa vuoden 2010 alkupuoliskolla. Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana luomutuotteita myyntiin 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Myynnin arvolla mitattuna kasvu oli 30 prosenttia.

Itävalta luomun ykköseksi
Itävalta on nyt Euroopan ykkönen luomumaana. Viidennes Itävallan peltoalasta on nyt siirtynyt luomutuotantoon, kun koko EU:ssa keskiarvo on noin 4 prosenttia. Itävalta on näin saavuttanut tavoitteen siirtää 20 prosenttia peltoalasta luomutuotantoon, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Niki Berlakovich.

(lisää…)

Itävallassa luomutuotteille ympäristömerkintä

Luomututkimuslaitos FiBL on yhteistyössä itävaltalaisen päivittäistavarakauppaketju Hofer AG:n kanssa tutkinut ketjun Zurück zum Ursprung- tuotemerkillä markkinoitavien luomutuotteiden ympäristövaikutuksia verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin.

Aluksi verrattiin tavanomaisten ja luomutuotteiden hiilijalanjälkiä malleilla, jotka kattavat koko arvoketjun tuotannosta päivittäiskauppaan. Luomutuotteilla todettiin olevan merkittävästi pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla tavanomaisilla tuotteilla. Projekti saikin viime vuonna Itävallan Ilmastonsuojelupalkinnon. (lisää…)

KRAV-merkki suosituin laatumerkintä Ruotsissa

Luomuvalvontajärjestö KRAV julkaisi lokakuun lopussa kuluttajatutkimuslaitos Sifolla teettämänsä tutkimuksen. Sen mukaan KRAV-luomumerkin tuntevat lähes kaikki eli 99% vastaajista. Myös yli viidennes ruotsalaisista haluaa ostaa lisää KRAV-merkittyjä luomutuotteita.

Ruotsalaisista 22% ilmoittaa ostavansa luomua niin usein kuin mahdollista ja lisäksi 50% ostaa silloin tällöin. Vain 4% ei osta luomua ollenkaan. Viidennes vastaajista katsoi, että KRAV-merkintä helpottaa tuotteiden valintaa ja joka kymmenes ilmoittaa valitsevansa pääsääntöisesti KRAV-tuotteen. 6% vastaajista kysyy aktiivisesti kaupasta KRAV-tuotteita. (lisää…)

Terveyttä porkkanasta – Alfa-karoteeni hyväksi terveydelle

Veren korkea alfa-karoteenin pitoisuus vähensi jopa 39 prosentilla riskiä sairastua syvän- ja verisuonisairauksiin, syöpään ja moniin muihin sairauksiin. Nämä tulokset saatiin 14 vuoden seurantatutkimuksessa, joka tehtiin aikuisväestöllä osana USA:n kansallista terveys- ja ravitsemustutkimusta. (lisää…)