Luokka: Tutkimukset

Viljelykasvien typen otto uuteen valoon

 

Seosviljan aktiivista juuristoaViljelykasvien juuret voivat ottaa maasta typpeä myös aminohappoina. Ei vain nitraattina ja ammoniumtyppenä, niin kuin tähän asti on yleisesti opetettu.  Nämä tulokset saatiin Sandra Jämtgårdin väitöskirjatutkimuksessa Ruotsin maatalousyliopistossa. Tutkimuksessa mitattiin vapaiden aminohappojen määriä eri tyyppisissä peltomaissa. Pitoisuudet ovat matalia, mutta otettujen aminohappojen tilalle vapautuu jatkuvasti uusia maan eloperäisen aineksen hajotessa. (lisää…)

Valkosipuli edistää hivenaineiden imeytymistä

Valkosipulin ja sipulin yhdisteet voivat parantaa raudan ja sinkin imeytymistä viljoista yli kaksinkertaisesti. Tulokset ilmenevät Intiassa tehdyissä ravitsemustutkimuksista.

Valkosipulin tai sipulin syöminen viljojen kanssa parantaa raudan imeytymistä 70 prosentilla ja sinkin imeytymistä 160 prosentilla tiedelehti Journal of Agricultural and Food Chemistry´ssä julkaistun artikkelin mukaan. Tämä tieto voi auttaa voittamaan kahden tärkeän hivenaineen puutoksesta kärsiviä. (lisää…)

Tutkimus: Luomuviljelyn maataloudelliset haasteet voitettavissa osaamisella

Luonnonmukainen maatalous tarjoaa malleja kestävään maatalouteen luonnonvarojen hyödyntämisen ja ympäristövaikutusten näkökulmista.  Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia luomuviljelyssä saavutettaville satotasoille ratkaisevaa kahta tekijää; typpihuoltoa typensidonnan avulla ja rikkakasvien esiintymistä. Puna-apila-heinäkasvinurmia ja kevätviljoja tutkittiin 34 maatilalla Etelä-Suomen ja Pohjanmaan rannikkoseuduilla. Niittonurmien satoja, apilapitoisuutta ja typensidontaa sekä eri rikkakasvilajien esiintymistä ja kilpailupainetta kevätviljoissa tarkasteli Paul Riesinger väitöskirjatutkimuksessaan sääolosuhteiden, maan ominaisuuksien ja viljelytoimenpiteiden valossa.

(lisää…)

Kestävät viljelyjärjestelmät kehitysmaissa

Kestävät viljelyjärjestelmät tuottivat kehitysmaissa keskimäärin 64 % suurempia satoja, kuin viljelijöiden aiemmin käyttämät viljelyjärjestelmät. Näihin tuloksiin tuli professori Jules Prettyn tutkimusryhmä, joka evaluoi 286 kehitysmaissa toteutettua hanketta, joissa on hyödynnetty luonnonvaroja kestävästi käyttäviä menetelmiä maataloustuotannon kehittämiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli todentaa viimeaikaisten kestävän viljelyjärjestelmän kehittämisoperaatioiden vaikutus elintarviketuotantoon ja käyttöönotettujen viljelyjärjestelmien vaikutukset ympäristöön. (lisää…)

Fosforikysymys–onko vastauksia?

Maailman fosforivarat ovat rajalliset ja sijaitsevat vain muutaman valtion alueella. Fosforin kysyntä on kuitenkin edelleen kasvussa, mikä johtuu eläintuotteiden kulutuksen lisääntymisestä ruokavalioissa. Eräiden arvioitsijoiden mukaan fosforintuotannon huippu, eli ”peak phosphorus” tultaneen saavuttamaan noin 2033, jonka jälkeen tuotanto alkaa supistua ”helppojen” raaka-ainelähteiden ehtymisen takia. Tällöin on pakko ottaa käyttöön heikompia raaka-ainelähteitä, jolloin myös fosforin louhinnan ja rikastamisen hinta kohoaa. Jo viimeisin ruokakriisi osoitti, että tällaisilla fosforilannoitteiden hinnannousulla on tuhoisat vaikutukset kehitysmaiden pienviljelijöiden talouteen. (lisää…)

Mitkä ovat kestävän viljelyjärjestelmän tunnusmerkit?

Maatalous tuottaa elintarvikkeiden, eläinten rehujen tai teollisuuden raaka-aineiden lisäksi monia muitakin tuotteita ja palveluita. Se tuottaa erilaisia ympäristö- ja maisemapalveluita sekä siirtää kulttuuriperintöä tuleville sukupolville. Maatilat ovat siis luontaisesti monitoimisia, vaikka yksittäisen maatilan tuotanto olisikin vain yhden viljelykasvin viljelyä.

Vast’ikään valmistunut maailman ekosysteemien tilan arviointiraportti Millenium Ecosystem Assessment, jota työstettiin asiantuntijoiden voimin eri puolella maapalloa, antaa synkän kuvan ihmisen toiminnan vaikutuksesta ekosysteemien tilaan. Kaksi kolmasosaa luonnon ekosysteemipalveluiden toimintakyvystä on heikentynyt, esim. geneettinen monimuotoisuus, makean veden tuotanto, veden puhdistusmekanismit, hyönteisten pölytyspalvelut, eroosion torjunta ja syötävien luonnonkasvien yleisyys. (lisää…)

Luomuelintarvikkeet laadukas valinta – tutkimus Ranskasta

LuomuannosRanskan Elintarviketurvallisuusviraston raportti osoittaa, että luomuelintarvikkeet ovat laadukkaampia ja sisältävät vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia. Raportin mukaan esimerkiksi nitraatin on osoitettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja kuten diabetesta ja Alzheimerin tautia. Luomutuoretuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavanomaisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen, jonka tekoon osallistui 50 ranskalaista asiantuntijaa eri sektoreilta. Ryhmän yhdessä hyväksymä laaja loppuraportti julkaistiin ranskaksi. Tämän raportin pohjalta on julkaistu asiantuntijatarkastettu artikkeli Agronomy for Sustainable Development-tiedelehdessä. (lisää…)

Terveellisesti elävien muisti toimii vielä kuusikymppisenäkin

Terveelliset elämäntavat omaksuneiden nelikymppisten muisti pysyy hyvänä paljon todennäköisemmin kuin epäterveellistä elämää viettävien. American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistujen tulosten perusteella pää pysyy terävänä savuttomilla, alkoholia enintään kohtuullisesti käyttävillä, hedelmiä ja vihanneksia suosivilla ja liikuntaa harrastavilla. (lisää…)