Luokka: Yleiset uutiset

Mentoreita vauhdittamaan luomuyritysten kehittämistä

LuomulihavalmisteitaEtelä-Savon luomuyrityksiä vauhditetaan uusien tuotteiden ja palvelumallien kehittämiseen uudentyyppisellä mentoriohjelmalla. Käytännössä luomuyrityksen on mahdollista saada käyttöönsä kaksi tai kolmekin kokenutta mentoria, joille yrittäjä esittelee ideoitaan ja ellei hänellä niitä ole, mentori auttaa kyselemällä ideoiden muodostumista. Mentori keskustelee, mutta yrittäjä tekee valinnat ja asettaa tavoitteet. (lisää…)

Tarinoita suomalaisesta luomusta ilmestynyt

Tarinoita_suom_luomusta_0201513 ”Tarinoita suomalaisesta luomusta” kirja ilmestyi huhtikuussa. Kirjassa kerrotaan valokuvin ja tarinoin  suomalaisesta luomusta ja ennenkaikkea luomun tekijöistä maatiloilla, yrityksissä ja markkinoilla. Kyseessä on näyttävä kuvakirja, joka on höystetty runsaalla kerronnalla. (lisää…)

Ota kantaa luomun kehittämiseen luomuohjelmalla

Hallituksen luomualan kehittämisohjelman viimeistely on käsillä. Parhaillaan otakantaa.fi-palvelussa kerätään luomualan kehittämiseen mielipiteitä, näkökulmia ja ehdotuksia. Luomuohjelmaa koskeva kysely on auki huhtikuun 17. päivään asti. Myöhemmin keväällä ohjelma hyväksytään valtioneuvostossa. (lisää…)

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari veti salin täyteen Leppävirralla 20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai tuhdit paketit uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä. Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio sekä Older Grupp Oy Virosta. (lisää…)

Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaarin aineistot

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari  veti salin täyteen Leppävirralla  20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai sekä käytännön että tutkimustietoa ja uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä.  Lue lisää

 
Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio  sekä Older Grupp  Oy Virosta. (lisää…)

Lypsylehmien ja nuorkarjan ruokintaa kotoisilla rehuilla Virossa

Lehmän syöntikyky on ratkaisevaa kotoisiin rehuihin perustuvassa ruokinnassa. Sitä tulisi pyrkiä lisäämään kaikin keinoin. Nurmirehuja lehmä voi syödä hyvinkin paljon, mikäli sato korjataan riittävän varhaisessa vaiheessa ja saadaan säilymään ruokinnalliselta arvoltaan huippulaatuisena ruokintapöydälle asti. Kotoisiin rehuihin perustuvasta ruokinnasta kertoi tri Hindrek Older Virossa Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaarissa. 20.2.2013.

(lisää…)

Rehuarvojen määritys Virossa

Sinimailanen on erinomainen rehukasvi. Valkuaista siinä on runsaasti ja kuitua on vähän, kuitu on valtaosin sulamatonta. Sinimailasen maittavuus on hyvä.  Puna-apilassa sulamattoman kuidun pitoisuus nousee apilan tullessa nupulle ja edelleen kasvuston alkaessa kukkia. Rehujen analysointikäytännöistä ja tulosten tulkinnasta Virossa kertoi Viron maatalousyliopiston biokemiallisen laboratorion johtaja Mai Olesk  Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaarissa 20.2.2013.

(lisää…)

EU: Ympäristöä säästävien hankintojen käsikirja suosittaa luomuruokaa

Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä, joka kuluttaa EU:ssa noin 16 % bruttokansantuotteesta. Kohdistamalla ostovoimaansa tavaroihin ja palveluihin, joissa otetaan huomioon myös ympäristö, he voivat edistää kestävää kehitystä merkittävästi, todetaan EU:n komission julkaisemassa Ympäristöä säästäviä hankintoja – käsikirjassa ympäristönäkökohtien huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa.

(lisää…)

Luomuinstituutin johtajaksi Pirjo Siiskonen

Luomuinstituutin johtajaksi on valittu 1. helmikuuta alkaen professori Pirjo Siiskonen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus perustivat Luomuinstituutin 2.11.2012 ja sen koordinaatioyksikkö on Mikkelissä.

Luomuinstituutin johtajan työsuhde on määräaikainen  vuoden 2016 loppuun  ja johtaja työskentelee Mikkelissä. Luomuinstituutin johtajan työnantajana toimii Helsingin yliopisto. (lisää…)

EU-kysely luomun kehittämisestä avattu

EU-komissio on käynnistänyt kansalaisten kuulemisen luomusta. Kysely on osa luomulainsäädännön uudistamisprosessia. Komission on tarkoitus antaa esitys uusiksi luomusäädöksiksi ja luomun toimintasuunnitelmaksi vuoden 2013 lopulla. (lisää…)