Luokka: Yleiset uutiset

Hyvän ruoan marssit: Lisää luomua

19.9. järjestetyissä Hyvän ruoan marsseissa vaadittiin reilumpaa ruoantuotantoa ja lisää luomua. Marssiin osallistui satapäinen joukko Helsingissä ja yhteensä valtava määrä tuottajia ja kuluttajia ympäri Eurooppaa olleissa tapahtumissa. Päätapahtuma oli EU-komission lähellä Brysselissä, jossa tehdään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen linjaukset.

– Viimeisen 50 vuoden Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka on aiheuttanut tuotannon yksipuolistamista ja keskittämistä yhä teollismaisempiin yksiköihin. Harjoitettu politiikka on hyödyttänyt etupäässä muutamia kansainvälisiä suuryrityksiä, keskittynyttä kauppaa ja finanssikeinottelijoita. Kärsijöiden asemassa taas ovat ympäristö, tuotantoeläimet sekä maanviljelijät, joiden toimeentulo ja elämäntyö ovat tämän seurauksena uhattuna, toteaa Helsingin marssin isäntä, Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila. (lisää…)

Luomuliiketoiminnan kehittäminen käynnistyy Etelä-Savossa

Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle – hanke on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin koordinoima projekti, jossa osatoteuttajana on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus. Pienyrityskeskus vastaa hankkeessa arvoketjuselvityksestä ja luomuliiketoiminnan kehittämisestä, mitä tuetaan mm. järjestämällä yritysvalmennusta ja liiketoimintakoulutusta. (lisää…)

Luomutuottajan elämäntilanne sanelee ehdot tilan kehittymiselle

Tulevaisuuden tuottaja verkostoituu aktiivisesti

Tulevaisuuden luomutuottaja on aktiivinen ja kouluttautunut eteenpäin katsova nuori tai jäähdyttelevä eläkeikää odottava tukioptimoija. Monipuolinen verkostoituminen muiden tuottajien kanssa sekä yhdistyminen kasvi- ja eläintilojen kesken nousee yhä tärkeämmäksi  tulevaisuuden luomutuottajalla. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tuoreesta raportista, jossa selvitettiin luomutuotantoa muun muassa kyselemällä tuottajilta ja luomualan toimijoilta heidän näkemyksiään alan tulevaisuudesta. (lisää…)

Aitojamakuja.fi -sivusto uudistuu

Elintarvikeyritysten valtakunnallisen hakupalvelun http://www.aitojamakuja.fi sivustouudistus on ottanut ensimmäiset askeleet. Sivuston ilmettä on raikastettu ja rakennetta selkiytetty.

Heti etusivulta löytyvät yhden napin painalluksen takaa yritysten hakupalvelu, tietoa paikallisruoasta ja ostopaikoista. Näistä viimeisin on tosin vielä osittain työn alla. ETSI-sivulta löytyy palveluiden alta esim. myymälöitä, verkkokauppoja ja ravintoloita. Ajankohtaiset uutiset näkyvät sivun alalaidassa. (lisää…)

Suomen ensimmäinen eläinten hyvinvoinnin tilasta kertova raportti julkaistu

Eläinten hyvinvoinnin tilasta kertova raportti on nyt koottu ensimmäisen kerran Suomessa, vastaavanlainen yhtä laaja raportti on koottu vain Tanskassa.

Raportti kertoo meidän eläimistömme tilanteesta, mukana ovat katsaukset riistaan ja kaloihin, lemmikkieläimiin ja tuotantoeläimiin.  Raportissa ei esitellä pelkästään ongelmia vaan siinä käydään läpi eläinten hyvinvoinnin tilanteen parantamiseen tähtääviä keinoja. (lisää…)

Leppäkerttu – suomalaisen luomutuotannon tunnusmerkki

Euroopan unionin luomulainsäädännön lisäksi Suomessa on mahdollista liittyä mukaan noudattamaan vapaaehtoisia tuotantoehtoja. Leppäkerttu-merkin ensimmäiset tuotantoehdot on luotu suomalaisten luomuyhdistysten yhteistyönä Luomuliitossa 1988.

Leppäkerttu-merkin tarkoituksena on tuoda esiin ja vahvistaa luomuruoantuotannon suomalaisuutta ja paikallisuutta.  Tarkoituksena on myös kehittää luomutuotannon tuotantotapaa yhä ympäristöystävällisempään suuntaan sekä kiinnittää huomiota tuotantoeläinten kasvatus – ja hoito-olosuhteiden jatkuvaan parantamiseen. (lisää…)

Luomusatotilasto 2011

Luomuviljaa tuotettiin Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan vuonna 2011 yhteensä 82 miljoonaa kiloa. Määrä on kaksi prosenttia Suomen koko viljantuotannosta, ja yli 2 miljoonaa kiloa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin. (lisää…)

MMM linjasi luomutuotannon tavoitteen: 20 % luomuun vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti tänään suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus on sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua. Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa. Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua. (lisää…)

Ota kantaa ravinteiden kierrätykseen

Ympäristöministeriö kaipaa kansalaiten näkemyksiä muun muassa maatalouden hyvistä käytännöistä; lannan ja puhdistamolietteen sisältämien ravinteiden hyödyntämisestä; bioenergian edistämisestä sekä vesiympäristön ravinteiden hyötykäytöstä. Otakantaa.fi -foorumilla alkaa aiheesta kansalaiskeskustalu maanantaina 26.3. Keskustelu on avoinna 15.4. saakka. (lisää…)