Luokka: Yleiset uutiset

Oikeasti luomua?

Eurooppalaiset tutkijat viettävät seuraavat 3 vuotta tutkien erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenjälkiä ”Fast methods for authentication of organic plant based foods” (AuthenticFood) –tutkimushankkeessa. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat edustavat tutkimusryhmässä Suomea.

Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut vauhdilla viimeisten 10 vuoden aikana. Globaaleilla elintarvikemarkkinoilla luomutuotteista saatava parempi hinta on lisännyt houkutusta saattaa markkinoille väärennettyjä luomutuotteita. Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi lähteä kehittämään luomun aitouden varmistavia menetelmiä, ns. aitousindikaattoreita. Aitousindikaattorit tukevat ja vahvistavat valvonnan luotettavuutta. (lisää…)

50 prosenttia luomuun vuoteen 2030 mennessä?

Maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi nostaa Suomen luomuviljelyalan puoleen koko viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. MTT:n tuoreen Luomu 50 -raportin mukaan tämä edellyttäisi luomuviljelyn lisääntymistä kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Tehokas luomutuotanto ja ravinnetalous vaatisivat myös kasvin- ja kotieläintuotannon kiinteämpää vuorovaikutusta.

Luomuviljely on saavuttanut Suomessa jo varsin vankan jalansijan ja tuotantopinta-ala on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviljelyalasta. Luomutuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vain prosentin luokkaa, mikä viittaa siihen, että tuotantoketju ei toimi ongelmitta. (lisää…)

Luomuliitto: Huoltovarmuus yksi luomutuotannon vahvuuksista

Huoltovarmuuden rakentamisesta yhteistyössä eri tahojen kanssa keskustellaan. Kriisitilanteisiin on valmistauduttava etukäteen ja ruokahuollon toimivuus on yksi tärkeimmistä asioista varmistaa, myös pidemmissä kriiseissä. Tällöin fossiilisten polttoaineiden saanti ja ulkomaankauppa voivat häiriintyä merkittävästi tai jopa pysähtyä.

– Huoltovarmuuden turvaamiseksi Suomen valkuaiskasvituotantoa tulee kehittää maatalouspoliittisin toimenpitein, jotta voimme vähentää riippuvuutta tuontivalkuaisesta, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. (lisää…)

Luomuliitto: Valkuaisrehuntuotantoa täytyy kehittää

EU:n komission mukaan luonnonmukaisessa siipikarjan ja siantuotannossa saa edelleen käyttää viisi prosenttia tavanomaista rehua. Voimassa olevan EU:n luomuasetuksen mukaan sikojen ja siipikarjan maatalousalkuperäisten rehujen tulee 100 %:sesti olla luonnonmukaisesti tuotettuja.

Komissio päätti kuitenkin pitää voimassa tähän asti voimassa olleen poikkeuksen. EU-asetusta on tarkoitus muuttaa maaliskuussa 2012 siten, että 5 % tavanomaista rehua voi edelleen käyttää yksimahaisten kotieläinten ruokinnassa. Asetus tulisi takautuvasti voimaan vuoden 2012 alusta. (lisää…)

MTT:n henkilöstön kannanotto Karilan tutkimusasemasta

MTT:n johtokunta on 16.12.2011 antamassaan linjauksessa esittänyt MTT Mikkelin Karilan maatilasta luopumista saattaakseen päätökseen muutama vuosi sitten käynnistyneen siirtymisen laajempaan tutkimusyhteisöön Mikkelissä. Esitetty toimenpide tarkoittaa kuitenkin sitä, että MTT samalla luopuisi merkittävästä osasta luonnonmukaisessa viljelyssä olevia tutkimuspeltojaan. Toimenpide olisi ristiriidassa sekä valtion luomutuotannolle ja -tutkimukselle asettamien tavoitteiden että tutkimustoimijoiden yhteisten luomututkimuksen kehittämislinjausten (mm.Luomuinstituutti- ja Pro Luomututkimus -suunnitelmat) kanssa, joiden edistämiseen MTT:n johtokin on ilmoittanut olevansa sitoutunut. (lisää…)

Tatun tuoli luomun puolesta puhuja Brita Suokkaalle

Luomun puolesta puhuja Brita Suokas on palkittu  Tatun tuoli -palkinnolla. Palkinnon myönsi Länsi-Savo-lehti.

Brita Suokkaalle myönnetyn palkinnon perusteina olivat ansiot luomutuotannossa, kotiseutu- ja museotyössä sekä teatterissa. Erityisesti Suokas on kunnostautunut luomutuotannon monipuolisessa ja pitkäjänteisessä kehittämisessä. (lisää…)

Luomututkimus Karilan tutkimusasemalla vaarassa

Maa – ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT karsii tutkimusta, sulkee tutkimusasemia ja karsii toimintojaan. Syynä ovat valtion säästötavoitteet ja määrärahojen vähennykset.  Mikkelissä sijaitsevaa Karilan tutkimusasemaa uhkaa sulkeminen. Samalla katoaisivat edellytykset luomuviljelytutkimuksen tekemiselle. Karila on Suomen merkittävin  luomuviljelytutkimusta tekevä tutkimusasema. (lisää…)

Luomutietoa vapaasti verkossa

Tiedonvälitys ja koulutus ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin verkkoon. Luomun verkkoviestinnän edelläkävijöitä on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ylläpitämä LuomuTIETOverkko-sivusto.

LuomuTIETOverkko-sivustolta löytyy monipuolisesti luomun oppimateriaaleja erityisesti viljelijöiden käyttöön. Oppimateriaalikokonaisuuden tekee erityiseksi sen, että se on julkaistu kokonaan verkossa ja se on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Viljelijöille on myös järjestetty luomun verkkokursseja ja kehitetty työkaluja verkostoitumiseen. (lisää…)

Pro Luomu ry:n työ lähtee kunnolla käyntiin

Marja-Riitta Kottilasta yhdistyksen toiminnanjohtaja

Pro Luomu ry:n toiminta lähtee nyt vauhdilla käyntiin. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi yhdistykselle rahoituksen ensimmäiseen hankkeeseen, jonka turvin käynnistyi mittava luomualan koordinointihanke joulukuun alussa. Samalla yhdistys sai ensimmäisen vakituisen toimihenkilönsä, kun yhdistyksen hallitus valitsi Marja-Riitta Kottilan yhdistyksen toiminnanjohtajaksi. (lisää…)

Luomuliitto vaatii suoramyynnin mahdollistamista

Valtioneuvosto hyväksyi 8.12. asetuksen elintarvikevalvonnan kansallisista järjestelyistä. Tuleva asetus ei ole tuomassa helpotuksia elintarvikkeiden pienimuotoiselle jatkojalostukselle ja myynnille.

– Luomuliitto ja MTK:n luomuvaliokunta vaativat asetuksen uutta käsittelyä ja parempaa valmistelua, toteavat Luomuliiton edunvalvontavastaava Jukka Lassila ja MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius.

– Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin toimintaedellytyksiä lainsäädännöllisin keinoin. Nyt suunnitellut uudistukset vesittävät hallitusohjelmassa esitetyt tavoitteet luomu- ja lähiruoan tuotannon kääntämisestä vahvaan nousuun, toteaa Lassila. (lisää…)