Luokka: Yleiset uutiset

Maa- ja metsätalousministeri tutustui luomu- ja lähiruoka-ajatuksiin Etelä-Savossa

Suomen luomu- ja lähiruokasektori tarvitsee Etelä-Savon maakunnan ja Juvan kunnan kaltaisia tiennäyttäjiä, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vierailullaan Juvalla maanantaina 12. joulukuuta. Koskinen tutustui Juvalla paikallisen luomumeijerin toimintaan ja sai selvityksen kunnan tuoreesta päätöksestä lisätä merkittävästi luomu- ja lähiruuan käyttöä julkisissa keittiöissään. Ministeri Koskinen kiitti Juvan kunnan ja juvalaisten luomutuottajien omaa aktiivisuutta luomualan kehittämisessä niin tuotannon kuin jatkojalostuksenkin sektoreilla. (lisää…)

Luomulehmä Lucia on virkeä satatonnari

Juvalla Etelä-Savossa vietettiin Lucian päivää juhlimalla satatonnarin arvonimen saavuttanutta Ayshire -lehmä Luciaa.  Lehmä on nyt 14-vuotias ja se on poikinut 12 vasikkaa. Neljä vasikoista on tyttäriä, joista yksi Upea, oli mukana esittäytymässä emänsä Lucian-päivän juhlakulkueessa. Juhlakulkue järjestettiin Lucian päivänä 13.12. Lucian kotinavetan kujasilla. Lucia on kymmenen ensimmäisen luomulehmän joukossa, jotka ovat nousseet kantakirjalehmien korkean elinikäistuotoksen eliittiin.  Juhlimassa mukana ollut luomumaidontuottaja Kalle Grotenfelt kertoi laskelmastaan:  suomalainen käyttää päivässä  maitotuotteissa ja kaikissa jalosteissa mihin maitoa käytetään noin 1 kiloa maitoa, joten Lucia on tuottanut 30 hengen 10 vuoden maidot. (lisää…)

Kirja terävöittää keskustelua voiko luomu ruokkia maailman?

Pystyykö luomumaatalous tuottamaan riittävästi ruokaa kaikille maailman asukkaille? Kyllä, uuden kirjan mukaan, jonka on kirjoittanut saksalainen maatalousasiantuntija.

Kysymys, voiko luomumaalous auttaa voittamaan maailman nälän on vilkkaan keskustelun kohteena. Se on myös aiheena kirjassa, jonka nimi on provokatiivisesti Food Crash „Ruoka-Romahdus -Tuotamme ruokamme tulevaisuudessa luomumenetelmin – tai ei sitten enää lainkaan“. (lisää…)

Riittääkö peltoala luomussa väestön ruokkimiseen?

Voidaanko kaikki saksalaiset ruokkia kotimaan pelloista saatavilla elintarvikkeilla luomutuotannossa? Ei, mikäli ruokavalio säilyy nykyisellään. Peltoala ei riitä.
Mikäli ruokavalio muutetaan terveellisemmäksi ja ravitsemussuositusten mukaiseksi puolittaen kotieläintuotteiden kulutus, niin luomumaatalous pystyy tuottamaan ravitsemuksellisesti täysipainoisen ravinnon kaikille kansalaisille kotimaan pelloilla. (lisää…)

Helsingin yliopisto suhtautuu myönteisesti Mikkelin luomuinstituuttihankkeeseen

Helsingin yliopisto suhtautuu myönteisesti Mikkelin luomuinstituuttihankkeeseen. TKT, KTT Tarja Cronberg on tehnyt selvityksen luomuinstituutin perustamisesta Suomeen. Selvitys liittyy Jorma Ollilan johtaman Suomen maabrändivaltuuskunnan raportin ehdotukseen. Gronberg esittää 17.10.2011 julkaistussa raportissaan instituutin perustamista Mikkeliin. (lisää…)

Tarja Cronberg esittää Luomuinstituuttia Mikkeliin

Tkt, KTT Tarja Cronberg esittää Luomuinstituutin perustamista Mikkeliin. Cronbergin mielestä Luomuinstituutti syntyy, kun Mikkelissä jo nyt olemassa olevat luomutoiminnot kootaan sopimuksella yhdeksi instituuttikokonaisuudeksi.
Cronberg toteaa, että Luomuinstituuttia tarvitaan lujittamaan Suomen kansainvälistä brändiä. Lisäksi sitä tarvitaan välittömästi myös tukemaan luomun kokonaisvaltaista kehittämistä elintarviketuotannossamme. (lisää…)

LuomuTIETOverkko kehittää luomuviljelijöiden täydennyskoulutusta

Vuonna 2009 käynnistynyt Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hanke välittää tutkittua tietoa luomun menetelmistä kiinnostuneille viljelijöille uusien materiaalien, koulutusten ja verkkopalvelun avulla. Hankkeessa kehitetään uudentyyppisiä opiskelumahdollisuuksia viljelijöille uusia internet-välineitä hyödyntäen. (lisää…)

Kansainvälistä huippuosaamista Mikkeliin

Luomualan uusinta kotimaista ja ulkomaista tietoa välitetään Luomupäivässä 9.11.2011 Mikkelissä. Päivän 15 esityksestä kaksi tulee Euroopan luomututkimuksen huipulta, kun sveitsiläisen luomututkimuslaitos FIBL:n johtaja Urs Niggli luennoi luomupäivillä.

Ensimmäisessä luennossaan Niggli kertoo Luomumaataloudesta kestävän maatalouden osana. Esityksessään hän keskittyy maatalouspolitiikan, markkinoiden ja kuluttajien rooleihin luomun kehittämisessä ja tuo esiin esimerkkejä Sveitsistä, Saksasta ja Itävallasta. Toisessa esityksessään Niggli paneutuu Luomumaatalouden mahdollisuuksiin hillitä ilmastonmuutosta. (lisää…)

Luomuosaamista kootaan verkkoon

Suomesta löytyy kymmeniä luomun asiantuntijoita, jotka haluavat jakaa osaamistaan viljelijöille ja muille kiinnostuneille. Kasvava määrä tätä tietämystä löytyy nyt LuomuTIETOverkon sivuilta.

Viljelijät, tutkijat ja muut asiantuntijat ovat antaneet haastatteluja ja pitäneet esityksiä, joita julkaistaan multimediamuotoisina kaikille kiinnostuneille. Viljelijä saa arvokkainta tietoa usein toiselta viljelijältä, jonka tietämys perustuu omaan kokemukseen. (lisää…)

Luomuviikko: Luomu esille!

Lokakuun ensimmäisellä viikolla yritykset ja järjestöt nostavat luomua esille. Luomuliitto koordinoi Luomuviikkoa toista kertaa.

– Luomusta on tullut arkipäivää. Tänä vuonna luomusta on puhuttu erityisen paljon ja sen edistäminen on kirjattu selkeästi muun muassa hallitusohjelmaan, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila.

– Kaupat ovat tänä vuonna nostaneet luomutuotteita entistä paremmin esille ja laajentaneet valikoimiaan. Tämä näkyy heillä selkeästi myös myynnin kasvuna, kertoo Nuutila. (lisää…)