Alueellinen yhteistyö luomuviljelijäryhmässä edistää luomuviljelyä

Yhteistyö luomuviljelijäryhmässä edistää luomuviljelyä kartuttamalla tietoja ja taitoja, tehostamalla viljelykiertojen hyväksikäyttöä ja varmistamalla luomurehujen ja ravinteiden saatavuutta. Näin todetaan Hämeen ammattikorkeakouluopiskelija Erkki Aron tekemässä opinnäytetyössä (ylempi AMK).

Tutkittavina kaksi viljelijäryhmää
Aro tutki kahden varsinaissuomalaisen luomuviljelijäryhmän keskinäistä yhteistyötä ja alueellista vaikuttavuutta luomun näkökulmasta. Luomutuotanto on helpompaa luomuviljelijäryhmässä kuin yksin yrittäen. Yhteistyö luomuviljelijäryhmässä kartuttaa tietoja ja taitoja. Yhteistyön pohjana on hyvä keskinäinen sosiaalinen vuorovaikutus. Yhteistyöllä voidaan tehostaa viljelykiertoa, ravinteiden kierrätystä ja koneiden käyttöastetta. Yhteistyöllä voidaan myös ratkaista luomuviljelyn ongelmia ja ennen kaikkea parantaa kannattavuutta yhteistoimin löydetyillä ratkaisuilla.

Lue koko artikkeli LuomuTIETOverkosta