Asiasanat: alkutuotanto

Viljelijät ja kuluttajat äänestivät gmo-kiellon Sveitsiin

Äänestäjät antoivat selkeän tukensa kansalaisaloitteelle kieltää gmo-lajikkeiden käyttöönotto Sveitsin maataloudessa. Äänestäneistä 55,7 % kannatti gmo-kieltoa. Kaikki 26 kanttoonia olivat kiellon kannalla. Kansalaisaloitteen tekivät ympäristö- ja kuluttajajärjestöt vuonna 2003, kun maan eduskunta oli vuonna 2003 säätänyt lain, joka sallii gmo-viljelyn tietyin rajoituksin. Näin kansa kumosi suorassa kansanäänestyksessä voimassaolevan lain. On harvinaista, että kansalaisaloite menee läpi. (lisää…)

Luomuviljelijät kestävän kehityksen etujoukkoa?

Luomu ymmärretään – ja varsinkin lähi-luomu – kestävän kehityksen osaratkaisuksi. Tähän johtopäätökseen päätyi myös kesällä mietintönsä jättänyt KULTU-toimikunta. Mikäli – ja kun luomuviljelystä tulee merkittävä rakenneosa Suomen elintarviketaloutta ja maaseudun taloudellista selkärankaa, on monien asioiden muututtava. Eikä muutos toteudu pelkästään luomuviljelijöiden omin toimin. Luomun roolista puhui ympäristöneuvos Sauli Rouhinen Luomuliiton 20 -vuotisjuhlassa Mikkelissä 18.11.2005. (lisää…)

Luomu parempi monimuotoisuudelle

Luonnonmukainen maatalous edistää biologista monimuotoisuutta ravintoketjun jokaisessa lenkissä; bakteereista nisäkkäisiin. Näihin tuloksiin on päädytty tähän asti laajimmassa kahden brittiläisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa. Kuten tiedelehti New Scientist kertoo, ovat tutkijat keränneet tutkimustuloksia yhteen Euroopasta, Kanadasta, Uudesta-Seelannista ja USA:sta. (lisää…)

Luomuviljely kilpailukykyinen maidontuotannossa osoittaa Öjebyn tutkimus

Pohjois-Ruotsissa Öjebyn tutkimusasemalla suoritettiin vuosina 1990-2001 maatilamittakaavan tutkimus. Tavoitteena oli kehittää luonnonmukaista elintarvikkeiden tuotantoa painopisteenä maidontuotanto. Projektissa myös verrattiin luonnonmukaista maataloutta tavanomaiseen maatalouteen. Tavoitteena oli aikaansaada kestävä maatalous, joka on ympäristöä kohtaan niin hellävarainen kuin mahdollista. Hankkeessa pyrittiin kierrättämään ravinteita maatilalla niin tarkoin kuin mahdollista ja järjestämään tarvittava typen täydennys viljelemällä typpeä biologisesti sitovia palkokasveja, fosforihuolto sienijuurten avulla ja kalium maamineraaleista vapautumalla eli ns kierrätysmaatalouden avulla. (lisää…)

Lajikeseoksilla lisää satoa ja satovarmuutta luomuun

Viljojen lajikeseokset tuottavat luomuviljelyssä suurempia satoja, ovat viljelyvarmempia ja helpottavat kasvinsuojelua. Lajikeseokset tulee suunnitella luomuviljelyä varten erikseen.

Sopivimmat kolmen lajikkeen seokset tuottivat merkittävästi suurempia satoja useissa erilaisissa olosuhteissa. Parhaat seokset tuottivat suurempia satoja kuin satoisimmat lajikkeet yksinään. Keskimäärin seokset tuottivat sadonlisää -90 – 140 kg/ha. (lisää…)

Luomulajikkeita luomuviljelijöille Sveitsissä

Kaksi erityisesti luonnonmukaiseen viljelyyn jalostettua syysvehnälajiketta on hyväksytty luomuviljelyyn suositeltavien lajikkeiden luetteloon Sveitsissä. Luomulajikkeet on jalostanut yksityinen jalostaja Peter Kunz, joka on erikoistunut jalostamaan kasveja pelkästään luonnonmukaiseen viljelyyn. Jalostustyö tapahtuu luonnonmukaisesti viljellyllä maatilalla. (lisää…)

Glyfosaatti lisää Fusarium-sienitauteja vehnällä

Glyfosaattiruiskutukset (Roundup) lisäsivät Fusarium-sienitauteja vehnän tähkissä. Tähän tulokseen tulivat kanadalaiset tutkijat nelivuotisen tutkimuksessa. Vuosina 1999-2002 kerättiin viljelijöiden pelloilta yhteensä 659 näytettä Kanadan preeria-alueelta, jossa vehnää viljellään yli puolet vilja-alasta. Lisäksi kerättiin taustatiedot käytetystä viljelytekniikasta. (lisää…)