Asiasanat: alkutuotanto

Luomuviljelyllä sama sato vähemmällä energialla

Luomuviljely tuottaa pitkällä tähtäimellä suunnilleen saman sadon kuin tavanomainenkin – tosin 30 % pienemmällä energiapanoksella. Tämä ilmenee pitkäaikaisesta tutkimuksesta, joka on tehty Cornellin yliopistossa USA:n itärannikolla. Myös veden käyttö oli pienempi, osoittavat 22 vuoden aikana saadut tutkimustulokset. Kemiallisia torjunta-aineita ei käytetty lainkaan ja maan viljavuus säilyi parempana.

Luomuviljelyssä sadot olivat alempia vain viitenä ensimmäisenä koevuotena. Sen jälkeen luomun satotaso alkoi selvästi nousta. Erityisesti kuivina vuosina luomuviljelyssä sadot olivat tavanomaista korkeampia. (lisää…)

Luomumaatalous edullista monimuotoisuudelle

Luomumaatalous vaikuttaa kokonaisuutena oleellisesti edullisemmin kasvillisuuteen ja eläimistöön kuin tavanomainen maatalous. Tämä on johtopäätös viisivuotisesta tutkimuksesta, jonka tehtiin 160 maatilalla Isossa Britanniassa. Luomupelloilla oli 85 % enemmän kasvilajeja, kolmannesta enemmän lepakoita, 17 % enemmän hämähäkkejä ja viisi prosenttia enemmän lintulajeja. Tulokset on julkaistu tiedeakatemian ”Biology letters” -internetjulkaisussa. (lisää…)

KULTU-Toimikunta: Luomutuotantoa syytä laajentaa merkittävästi

Julkisissa keittiöissä käytetään pelkästään luomu- ja lähiruokaa. Ja joka neljäs peltohehtaari on parinkymmenen vuoden kuluttua luomutuotannossa, mikäli KULTU-toimikunnnan (kestävän kulutuksen toimikunta) esitys toteutuu.

Toimikunta esittää 73 eri toimenpide-ehdotusta, joissa keskitytään löytämään ratkaisuja niille toimialoille, joilla on eniten vaikutuksia yhteiskunnan ekotehokkuuteen eli siihen, miten hyvinvointia tuotetaan entistä vähemmällä ympäristökuormalla. (lisää…)

Kestävän kasvinsuojelun strategiat

Uudessa ruotsalaisessa raportissa valotetaan ja arvioidaan eri kasvinsuojelustrategioiden mahdollisuuksia vähentää kemiallisen kasvinsuojelun riskejä. Raportin ovat kirjoittaneet ruotsalaiset kasvinsuojelun asiantuntijat. Kirjoittajina on myös luomuviljelyn asiantuntijoita. Julkaisija on Ruotsin maatalousyliopiston kasvinsuojelun laitos. (lisää…)

Luomukasvinjalostus sai ensimmäisen professuurin

Luomukasvinjalostus sai maailman ensimmäisen professuurin, kun Wageningenin yliopistoon Hollannissa alan professoriksi valittiin Edith Lammerts van Bueren. Hän on tähän asti työskennellyt mm. Louis Bolk -instituutissa ja käynnistänyt monia luonnonmukaisen kasvinjalostuksen ja luomusiementuotannon hankkeita. Hän on eurooppalaisen luomukasvinjalostuksen yhteistyöelimen ECO-PB puheenjohtaja. (lisää…)

Luomuviljely suosii monimuotoista kasvillisuutta ja eläimistöä

Kimalainen ruisvirnan kukassaLuomutiloilla elää keskimäärin 30 % enemmän lajeja ja 50 % enemmän luonnonvaraisten eläinten ja kasvien yksilöitä. Tämä käy selville Ruotsin maatalousyliopiston kolmen tutkijan tekemästä laajasta kirjallisuustutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of Applied Ecology-tiedelehdessä. (lisää…)

Laitoskompostien laadun parantaminen kypsytystä tehostamalla

Tutkimus kohdistui mahdollisuuksiin parantaa laitoskompostien laatua tehostamalla kypsytystä. Erityisesti pureuduttiin kypsytysaumojen toiminnallisen rakenteen parantamiseen ja tasalaatuisen kompostin tuottamiseen. Niin ikään kehitettiin kompostin kypsymisen seurantamenetelmää, joka sopii kompostilaitosten omavalvontaan. Laboratoriomittakaavan kasvatuskokeissa testattiin kypsytettyjen kompostien laatua ja soveltuvuutta ohran ja kiinankaalin kasvualustakäyttöön. (lisää…)

Selvitystyö Lapin luomustrategian kehittämisen taustalla

Artikkeli perustuu Lapin luomutuotanto – Luomumaatilan mahdollisuudet arktisella alueella -selvitykseen, jossa keskityttiin Lapin luomutuotannon kehityshistorian, nykypäivän ja tulevaisuuden selvittämiseen. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esille luomutuottajien näkemykset, tulevaisuuden odotukset ja toiveet Lapin luomutuotantoa kohtaan. (lisää…)