Asiasanat: ilmastonmuutos

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja ruokaa pitäisi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Onko tällainen yhtälö mahdollinen? (lisää…)

YK-raportti: Luomumenetelmät voisivat tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelijät voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmenessä, mikäli he siirtyisivät käyttämään luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuvassa YK- raportissa esitetään perustavaa laatua olevaa siirtymistä luonnonmukaisten menetelmien käyttöön, kun pyritään edistämään ruoantuotantoa ja parantamaan köyhien asemaa. (lisää…)

Maapallon kello tikittää

Maapallon kello tikittää. Tilastoja maapallon kestävyydestä on koottu tikittävän kellon muotoon.
Kello kertoo paljonko väestö lisääntyy, paljonko on aliravittuja ihmisiä, paljonko ihmisiä sairastuu HIV:iin tai syöpään.

Kello kertoo miten paljon maapallon keskilämpötila nousee ja kuinka suuria ovat hiilidioksidipäästöt. (lisää…)

Kemiallisen tehotuotannon jatkaminen on vaarallinen utopia!

Kemiallisen tehotuotannon jatkaminen on vaarallista utopiaa. Näin vastaa luomuviennin asiantuntija Erkki Pöytäniemi blogi-artikkelissaan Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä 20.12.2010 julkaistuun ”Puolet maataloudesta luomussa olisi utopiaa” -artikkeliin. Suomen maabrändityöryhmän tavoite, että 50 % Suomen maataloudesta on luomua vuonna 2030 on vain välttämätön välitavoite siihen, että luomun osuus on 100 %. (lisää…)

Luomuviljelijät asettavat ympäristötavoitteita luomulle

Luonnonmukaista viljelyä kehitetään jatkuvasti yhä ympäristöystävällisemmäksi. Säädöksiä kehitetään kansainvälisesti ja tuottajat itse kehittävät yhä parempia menetelmiä. Luomuliitto julkaisee nyt ensimmäisen ympäristöstrategiansa, jonka hyväksyi marraskuun lopulla Luomuliiton syyskokous. (lisää…)

Itävallassa luomutuotteille ympäristömerkintä

Luomututkimuslaitos FiBL on yhteistyössä itävaltalaisen päivittäistavarakauppaketju Hofer AG:n kanssa tutkinut ketjun Zurück zum Ursprung- tuotemerkillä markkinoitavien luomutuotteiden ympäristövaikutuksia verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin.

Aluksi verrattiin tavanomaisten ja luomutuotteiden hiilijalanjälkiä malleilla, jotka kattavat koko arvoketjun tuotannosta päivittäiskauppaan. Luomutuotteilla todettiin olevan merkittävästi pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla tavanomaisilla tuotteilla. Projekti saikin viime vuonna Itävallan Ilmastonsuojelupalkinnon. (lisää…)

Ruotsi edelläkävijänä tuotteiden ilmastomerkinnässä

Ruotsissa saadaan markkinoille ensimmäiset ilmastomerkityt tuotteet. Tukholmassa 15. kesäkuuta pidetyssä seminaarissa julkistettiin ilmastomerkinnän säännöt ja ensimmäiset merkityt tuotteet. Päämääränä on kehittää sertifiointijärjestelmä, jonka perusteella elintarvikeketju voi tehdä ruoantuotannon ilmastovaikutuksia vähentäviä toimenpiteitä.

(lisää…)

Pellot hiilinieluiksi luomuviljelyllä kertoo Soil Associationin raportti

Mikäli kaikki pellot siirrettäisiin luomuviljelyyn, niin peltomaihin sitoutuisi Britanniassa hiiltä vähintään 3,2 miljoonaa tonnia vuosittain. Tämä vähentäisi kasvihuonekaasujen päästöjä lähes yhtä paljon kuin miljoonan henkilöauton vähentäminen liikenteestä. Nämä tiedot ilmenevät uudesta laajasta kirjallisuustutkimuksesta, jonka julkaisi Britannian luomujärjestö Soil Association äskettäin. (lisää…)

Euroopan luomukongressi: Luomumaatalous vastaus ilmastohaasteeseen

On korkea aika tarkistaa maatalouden suuntaa, jotta voidaan kohdata tulevaisuuden haasteet. Tähänasti harjoitettu teollinen maatalous ei ole vaihtoehto. Maataloudessa tulee vähentää ulkoisten tuotantopanosten käyttöä ja ottaa paremmin huomioon ilmastonmuutoksen tuomat haasteet. Näin sanoivat asiantuntijat Toisessa eurooppalaisessa luomukongressessa, joka pidettiin Brysselissä joulukuun alussa. Kongressin teemana oli Luomumaatalous ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin häviämisen ja maailmanlaajuisen ruokakriisin aikakaudella. (lisää…)