Asiasanat: jalostus

Luomujatkojalostuksen konferenssin teemana laadun parantaminen ja ympäristöystävällisyys

Lodzissa Puolassa pidettiin lokakuussa 2011 konferenssi luomujatkojalostuksesta, ”Organic food processing – improving quality and environmental performance”. Tässä IFOAM:in järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin luomujatkojalostuksen asemasta ja tulevaisuuden kehityksestä erityisesti sääntöjen ja käytäntöjen näkökulmasta. Teemoina nostettiin esiin luomun ympäristöystävällisyys ja ruoan laatu tuotantoketjussa. Konferenssi oli suunnattu luomujatkojalostuksen parissa toimiville, erityisesti yrityksille, Euroopan ja kansallisen tason päättäjille ja tutkijoille. (lisää…)

MMM linjasi luomutuotannon tavoitteen: 20 % luomuun vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti tänään suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus on sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua. Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa. Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua. (lisää…)

Ota kantaa ravinteiden kierrätykseen

Ympäristöministeriö kaipaa kansalaiten näkemyksiä muun muassa maatalouden hyvistä käytännöistä; lannan ja puhdistamolietteen sisältämien ravinteiden hyödyntämisestä; bioenergian edistämisestä sekä vesiympäristön ravinteiden hyötykäytöstä. Otakantaa.fi -foorumilla alkaa aiheesta kansalaiskeskustalu maanantaina 26.3. Keskustelu on avoinna 15.4. saakka. (lisää…)

Luomua Lautaselle – luomuruokaa julkisiin ruokapalveluihin

Lisää julkiseen ruokapalveluun sopivia luomutuotteita

Luomumarkkinoiden kehittämisstrategian tavoitteena on, että kaikissa Suomen julkisissa keittiöissä käytetään luomutuotteita. Luomua Lautaselle -hankkeen päämääränä on luomuruoan käytön kasvu julkisissa ruokapalveluissa. Tavoitteena on parempi asiakasymmärrys luomutoimijoille, mikä mahdollistaa julkisten keittiöiden tarpeita vastaavan luomutuotevalikoiman kehittämisen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. (lisää…)

Hinnan ei tarvitse olla este luomuannokselle

Esimerkiksi Tanskassa luomun käyttö ammattikeittiöissä on ollut arkipäivää jo vuosikymmenen ajan. Kööpenhaminan päiväkodeissa luomuraaka-aineiden osuus on yli 80 prosenttia. Helsinki ja Turku tekivät vuonna 2011 strategiset päätökset luomun käytön edistämisestä päiväkotien ja koulujen ruokapalveluissa.

Tanskan kaikista kunnallisista elintarvikehankinnoista kymmenesosa on luomua. Kööpenhaminassa tarjotaan päivittäin 80 000 ateriaa ja ruokakustannuksia syntyy 40,3 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupungin julkisten ruokapalveluiden tarjonnasta keskimäärin 75 prosenttia on luomua. (lisää…)

Lisää luomua ammattikeittiöissä

Luomun käyttö ammattikeittiöissä lisääntyi vuonna 2011 Taloustutkimuksen mukaan. Vastanneista yrityksistä 43 prosenttia käytti luomua jonkin verran vuonna 2010 ja vuonna 2011 luku on jopa 61 prosenttia.  Päivittäin luomua käyttävät nyt 6 prosenttia keittiöistä.

Fazer lisää luomutuotteiden käyttöä helmikuun alusta lähtien, jolloin lähes 550 yrityksen henkilöstö- ja oppilaitosravintolaa Suomessa liittyy ammattikeittiöille tarkoitettuun Portaat luomuun -ohjelmaan. (lisää…)

Tuottajalta ammattikeittiöön

Monet yritykset ovat kiinnostuneita luomutuotteiden ostamisesta suoraan tuottajilta. Tällöin on mahdollista saada hyvin omaleimaisia tuotteita, joita etsivät erityisesti pienemmät ravintolat. Esimerkiksi kunnissa halu voi syntyä kestävän paikallistalouden tukemisesta.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin ruokapalveluista vastaavan liikelaitos Palmian on ollut vaikea löytää paikallisia tuotteita ja lähi- sekä luomuraaka-aineiden tuottajia. (lisää…)

Luomumarkkinat kasvavat nopeasti

Luomumarkkinoiden arvo Suomessa nousi vuoden 2010 vajaasta 82 miljoonasta lähes 120 miljoonaan euroon vuonna 2011.

Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen volyymistä nousi prosentista 1,4 prosenttiin. Kasvuprosentti oli siis jopa 40, mikä on ennätyksellistä Suomessa. Joissakin Euroopan maissa on nähty vastaavia ja Suomi on selkeästi jäljessä luomumyynnissä luomun kärkimaista, mutta edelleen myös keskiarvosta. (lisää…)

Yhteistyö ratkaisee luomuketjussa

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin

Torstaina 9.2. UKK-instituuttiin Tampereelle kokoontui puolensataa ruokaketjun edustajaa. Nyt päättyvän ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen –seminaarissa toistettiin yhtä yhteistä nimittäjää – yhteistyön suurta merkitystä.

Kauppa ja ammattikeittiö valmiina luomun tarjontaan

– Luomun myynnin kehitys näkyy eri tuotteissa ja eri tuoteryhmissä eri tahtiin. Varsinkin kotimaisen luomun kysyntä on kasvanut myös lähiruokakeskustelun ansiosta. Tarjotkaa vain rohkeasti tuotteita myyntiin, kannusti Pirkanmaalta Lahteen siirtynyt kauppias Marko Laaksonen. (lisää…)