Asiasanat: jalostus

Pro Luomu ry perustettu kehittämään luomualaa

Pro Luomu ry perustettiin 22.3.2011 edistämään Suomen luomualan tavoitteellista kehitystä ja kasvua. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luomutuotteiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamista sekä tunnistaa ja ratkoa ketjun keskeisiä pullonkauloja.

– Pro Luomu ry ryhtyy selvittämään luomualan keskeistä ongelmaa – kysynnän ja tarjonnan kohtaamista yhdessä kaikkien ketjun jäsenten kanssa. Maabrändivaltuuskunnan antama tehtävä yhteistyön lisäämisestä luomun kasvattamiseksi on siis otettu vastaan, Luomualan organisointityöryhmän puheenjohtaja Marja-Riitta Kottila kertoo. (lisää…)

Ykkösdokumentti Terveys lautasella

TV1:ssä su 27.2.2011 dokumentissa Terveys lautasella selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi.

WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.

Samalla myös lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.

Mikä selittää nämä ongelmat, joita esiintyy lähinnä rikkaissa teollisuusmaissa? (lisää…)

Vuoden luomutuote kilpailu käynnistynyt

Vuoden luomutuotekilpailu on käynnistynyt. Kilpailu nostaa esiin parhaat luomu-uutuudet  ja antaa niille näkyvyyttä. Mukaan kisaan Vuoden Luomutuote-palkinnosta toivotaan  runsasta osanottoa.

Voittajan valitsee viisihenkinen asiantuntijaraati ja voittaja julkaistaan suurelle yleisölle Luomupäivässä 23.3.2011. Kaikki loppukilpailijat pääsevät esille Luomupäivän cocktail-tilaisuudessa, joka huipentuu voittajan julkistamiseen! (lisää…)

Suomibrändi: Järvet juotaviksi ja luomua pöytään

Suomen maatalouden ensisijaiseksi kehittämisstrategiaksi tulisi valita luonnonmukainen maa- ja elintarviketalous. Tavoitteena on, että puolet maataloudesta olisi luomutuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Näin esittää Jorma Ollilan johtama Suomibrändi-valtuuskunta.

Ulkoministeri Stubbin vuonna 2008 asettaman maabrändi-valtuuskunnan tehtävänä oli luoda strategia, joka saa maailman kääntymään Suomen puoleen entistä useammin ja tehokkaammin. (lisää…)

Jaakko Nuutila Luomuliiton puheenjohtajaksi

Jaakko Nuutila

Luomuliiton syyskokous valitsi lauantaina Kouvolassa Luomuliiton uudeksi puheenjohtajaksi 2011 -2013 Jaakko Nuutilan, joka on tunnettu luomun edistäjä. Nuutila on aiemmin toiminut muun muassa Suomen Ruokatieto ry:n puheenjohtajana, MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman ideoijana ja puhemiehenä.

– Luomuruoka on laadukasta ja terveellistä, toteaa myös Keittiömestariliiton puheenjohtajana ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa toiminut Nuutila. (lisää…)

Terveyttä porkkanasta – Alfa-karoteeni hyväksi terveydelle

Veren korkea alfa-karoteenin pitoisuus vähensi jopa 39 prosentilla riskiä sairastua syvän- ja verisuonisairauksiin, syöpään ja moniin muihin sairauksiin. Nämä tulokset saatiin 14 vuoden seurantatutkimuksessa, joka tehtiin aikuisväestöllä osana USA:n kansallista terveys- ja ravitsemustutkimusta. (lisää…)

Elintarvikeyritysten hakupalvelu aitojamakuja.fi on uudistunut

Uudistuneella Aitojamakuja.fi -sivustolla käyttäjä valitsee heti etusivulla haluaako hän jatkaa kuluttaja- vai ammattikeittiöpuolelle. Valinnan jälkeen avautuu varsinainen yritysten hakupalvelu. Hakupalvelun lisäksi molemmille sivustoille on koottu erityisesti kyseistä ryhmää ajatellen teemaan liittyvää lisätietoa ja linkkejä. Palvelusta löytyy nyt 175 luomutuoteyritystä. (lisää…)

Aitoa ruokaa – väärentämättömän ruoan opas

Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Lokakuussa ilmestynyt kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katsomalla 19 tuotteen listaa saat käsityksen siitä mitä oikeasti syöt. (lisää…)

Ruokapolitiikkaan lisää kuluttajalähtöisyyttä, luomua ja lähiruokaa

Hallitus antoi eduskunnalle selonteon ruokapolitiikasta lokakuun puolivälissä.  Kuluttajalähtöisyyden lisäämistä ruokapolitiikassa pidetään tärkeänä. Hallitus korostaa selonteossa, että julkisen sektorin ruokahankintaosaaminen ja ruokahankintojen riittävät resurssit pitää varmistaa. Ruokakasvatusta, terveyttä edistäviä ruokavalintoja sekä luomu- ja lähiruokaa halutaan edistää. (lisää…)