Asiasanat: jalostus

Luomuviikolla valikoimaa esiin!

Luomuviikko tempaisee Suomessa 18.–24.10. Yritykset tuovat esille runsaita luomu-uutuuksiaan ja valikoimaansa, ja tapahtumia järjestetään eri puolella Suomea. Luomuliitto kokoaa tietoa uutuuksista ja tapahtumista sekä järjestää valtakunnallisen kilpailun.

Luomuviikon kilpailussa kysytään: Mitä sinä haluat kauppasi luomuvalikoimaan? Kysymys muistuttaa, että luomuvalikoimat voisivat olla paljon nykyistä laajemmat ja että palaute kuluttajilta on selkeä viesti kauppoihin. Kilpailuun voi osallistua Luomuliiton sivuilla sekä Luomuviikon tapahtumissa. (lisää…)

Sipulista ruoan säilöntäaineiden korvaaja?

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.

Sipulien rikkiyhdisteet sekä itkettävät että antavat näille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat käsittelyssä ja hajoavat säilytyksessä. (lisää…)

Luomuvalmisruokien valmistus laajenee

Luomuvalmisruokien valmistus on laajenemassa merkittävästi Suomessa. Luomuvalmisruokia valmistavan yrityksen uusien toimitilojen vihkiäisjuhlassa Juvalla korostettiin Luomu- ja lähiruuan yhteistyön tiivistämien tärkeyttä. Laadukkaat suomalaiset raaka-aineet tulee voida käyttää lähellä alkutuotantoa, sanoi juhlapuheessaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen. (lisää…)

Englannissa luomumarkkinat uuteen nousuun EU-rahalla

Englannissa aloitetaan tämän vuoden lopulla kolmivuotinen luomutuotteiden menekinedistämiskampanja, jonka kokonaisbudjetti on 2 miljoonaa puntaa eli noin 2,4 miljoonaa euroa. Hankkeen takana on luomuorganisaatio Soil Association ja Organic Trade Board, luomuyritysten yhteistyöjärjestö Englannissa.

Kampanjan tarkoituksena on nostattaa laman aikana taantunutta luomutuotteiden kulutusta uuteen kasvuun. Tavoitteena on vuotuinen 15% myynnin kasvu. Kampanja keskittyy luomun profiilin nostattamiseen ja asiakkaiden kiinnostuksen herättämiseen korkeatasoisen medianäkyvyyden kautta. Se tuo esiin luomuviljelyn etuja ja luomutuotteiden hyviä ominaisuuksia lehtimainonnan, digitaalisen median ja erilaisten PR-tapahtumien avulla. (lisää…)

Kotimaista luomukauraa heikosti saatavilla

Viljan puintiin on päästy ennätyksellisen ajoissa ja puinnit ovatkin loppusuoralla. Kotimaisen luomuviljan tilanne näyttää heikolta tänä syksynä erityisesti kauran osalta. Kesän kuivuus madaltanee lähinnä kevätviljojen satotasoja.  Keskisessä Suomessa satotasot ovat pitkän aikavälin keskitasolla, mutta etelässä satotaso on heikompi.

– Erityisesti luomukauraa tulee olemaan markkinoilla reilusti alle puolet edellisvuotisesta määrästä, koska viljelypinta-ala on laskenut lähes neljänneksen ja satotaso tulee olemaan noin 1000kg/ha alempi kuin viime vuonna, ennustaa agronomi Harri Laine, joka seuraa työkseen viljamarkkinoiden kehitystä. (lisää…)

EU-luomulehti tähkä-merkin tilalle

Uusissa Euroopan Unionissa tarkkailluissa luomutuotteissa on käytettävä uutta EU:n luomumerkkiä eli luomulehti-merkkiä ja sen yhteydessä on ilmoitettava tarkkailevan viranomaisen tunnus sekä maatalousperäisten raaka-aineiden alkuperä. Merkkiin itseensä ei saa tehdä muutoksia, mutta sen yhteyteen on mahdollista yhdistää paikallinen luomumerkki tai sanana luomu. Esimerkiksi Ranskassa on jo suunniteltu oma versio luomumerkistä, jossa rinnalla esiintyy paikallisen tarkkailuorganisaation merkki ja teksti Agriculture biologique samalla visuaalisella ilmeellä. (lisää…)

Kaikki Coop:in leipomot luomuhyväksyttyjä

Ruotsin osuuskauppa COOP:lla on 45 leipomoa myymälöissään. Nyt ne on kaikki luomuhyväksyttyjä KRAV-ehtojen mukaisesti luomuleipomoiksi.  Asiakkaat haluavat KRAV-merkittyä luomuleipää. Nyt ketjun kaikki leipomot voivat paistaa luomuleipää.

Tuotannossa on ruokaleipää ja muffinsseja, jotka myydään suunnilleen samalla hinnalla kuin tavanomaiset tuotteet. Jatkossa tuotevalikoimaa on tarkoitus laajentaa. (lisää…)

Luomuketju – malli ketjun toimijoiden välisestä vuorovaikutuksesta

Kestävä ruuan tuotanto kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia, tarjontaketjun toimijoita ja muita sidosryhmiä. Yhtenä osoituksena tästä on luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden (luomutuotteiden) kasvanut kysyntä ja tarjonta. Luomutuotteiden osuus ruuan kokonaismarkkinasta on kuitenkin toistaiseksi pieni, erityisesti Suomessa, jossa luomutuotteiden osuus on vain noin prosentti ruuan kokonaismarkkinasta. (lisää…)

Marja Riitta Kottila väittelee 27.8.2010

MMM Marja-Riitta Kottila väittelee 27.8.2010 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Understanding the organic chain – The framework of the interaction between the actors in organic chains in relation to ecological modernisation of food production ” (Luomuketju – malli ketjun toimijoiden välisestä vuorovaikutuksesta ruuan tuotannon ekologisen modernisaation näkökulmasta). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Luentosali B2, Latokartanonkaari 7-9. (lisää…)