Asiasanat: kauppa

Luomututkimusseminaarissa toteutuivat avoimuus, kriittisyys ja yhteistyö

Mikkelissä järjestettiin 1.-2. marraskuuta kansainvälinen tieteellinen seminaari, Scientific Seminar on Organic Food 2012. Järjestäjinä toimivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus sekä Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö. Seminaariin saapui 71 osallistujaa ja lisäksi ryhmä opiskelijoita. Seminaarin päätteeksi tutustuttiin luomuruoan tuotantoon Juvalla, missä vierailtiin Juvan luomumeijerissä, Kruunuherkun ruokatehtaassa ja Wehmaan kartanossa. (lisää…)

Luomuviikko: Meidän luomu

Lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.-7.10. on Luomuviikko. Tuottajat, yritykset, opiskelijat, koulut ja yhdistykset nostavat monenlaisissa tapahtumissa luomua esille ympäri Suomea. Yhteistyöhön on kutsunut Luomuliitto.

Viikon teema on Meidän luomu. Sillä halutaan sanoa, että suomalaiset ovat ottaneet luomun omakseen – ei tarvitse olla mikään erityinen päivä, jotta voi valita luomutuotteen. Luomu on osa arkea. (lisää…)

Luomueläintuotannon kehittyminen vuodesta 2009

(c) Brita SuokasTilannekatsaus luomueläintuotannon kehittymiseen 2009-2012

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon määrä on lähtenyt kasvuun. Valvontaan liittyvien tilojen määrä kasvaa. Markkinoilla tapahtuu nopeaa kehitystä niin määrän kuin uusien tuotteidenkin osalta.

Luomueläintuotantoa harjoittavien tilojen määrä kaikista Suomen tuotantoeläintiloista on noin kolme prosenttia.  Eviran ennakkotiedon mukaan vuoden 2012 syksyllä luomueläintuotannon valvonnassa on mukana 750 kotieläintilaa.

(lisää…)

EU:n uusi luomulogo pakollinen 1.7.2012 lähtien

EU:n uuden luomumerkin käyttö on pakollista pakatuissa luomutuotteissa 1.7.2012 lähtien. 1.7.2010 alkanut, kahden vuoden siirtymäaika on nyt loppunut. Uuden merkin käyttö on pakollista kaikissa EU:n jäsenmaissa tuotetuissa luomutuotteissa, jotka täyttävät luomuvaatimukset. Kansallisten ja järjestöjen omia luomulogoja voidaan edelleen käyttää luomutuotteiden merkitsemiseen EU:n luomumerkin rinnalla. (lisää…)

Aitojamakuja.fi -sivusto uudistuu

Elintarvikeyritysten valtakunnallisen hakupalvelun http://www.aitojamakuja.fi sivustouudistus on ottanut ensimmäiset askeleet. Sivuston ilmettä on raikastettu ja rakennetta selkiytetty.

Heti etusivulta löytyvät yhden napin painalluksen takaa yritysten hakupalvelu, tietoa paikallisruoasta ja ostopaikoista. Näistä viimeisin on tosin vielä osittain työn alla. ETSI-sivulta löytyy palveluiden alta esim. myymälöitä, verkkokauppoja ja ravintoloita. Ajankohtaiset uutiset näkyvät sivun alalaidassa. (lisää…)

Luomun kuluttajabarometri 2012 – Uudet luomutuotteet kiinnostavat

Ostoaikeet ovat lisääntyneet, mutta tuotetarjonnan toivotaan monipuolistuvan. Luomun kuluttajabarometri kuulostelee, miten suomalaisten kuluttajien mielipiteet luomuruoasta ja sen ostaminen kehittyvät.

Luomun kuluttajabarometri toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2010. Siihen verrattuna suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Luomua pidetään edelleen hyvänä vaihtoehtona. Luomutuotteissa nähdään paljon hyviä ominaisuuksia, joiden kirjo miellyttää erilaisia ihmisiä. Mutta kun kuluttajilta kysytään avoimella kysymyksellä miten luomutuotteet poikkeavat muista, mielikuvissa hallitsee tuotteiden puhtaus. (lisää…)

Oman kasvissadon myynti on helpottunut

Elintarvikelainsäädännön muutokset helpottavat itse viljeltyjen kasvisten myyntiä. Kotitarveviljelijä voi myydä omia tuotteitaan esimerkiksi paikalliselle vähittäismyymälälle ilman viranomaisille tehtävää ilmoitusta. Myöskään maatilojen vähäisestä kasvisten, marjojen ja hedelmien suoramyynnistä ei enää tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta. (lisää…)

MMM linjasi luomutuotannon tavoitteen: 20 % luomuun vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti tänään suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus on sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua. Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa. Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua. (lisää…)

Ota kantaa ravinteiden kierrätykseen

Ympäristöministeriö kaipaa kansalaiten näkemyksiä muun muassa maatalouden hyvistä käytännöistä; lannan ja puhdistamolietteen sisältämien ravinteiden hyödyntämisestä; bioenergian edistämisestä sekä vesiympäristön ravinteiden hyötykäytöstä. Otakantaa.fi -foorumilla alkaa aiheesta kansalaiskeskustalu maanantaina 26.3. Keskustelu on avoinna 15.4. saakka. (lisää…)