Asiasanat: kestävä kehitys

Luomumaatalous edullista monimuotoisuudelle

Luomumaatalous vaikuttaa kokonaisuutena oleellisesti edullisemmin kasvillisuuteen ja eläimistöön kuin tavanomainen maatalous. Tämä on johtopäätös viisivuotisesta tutkimuksesta, jonka tehtiin 160 maatilalla Isossa Britanniassa. Luomupelloilla oli 85 % enemmän kasvilajeja, kolmannesta enemmän lepakoita, 17 % enemmän hämähäkkejä ja viisi prosenttia enemmän lintulajeja. Tulokset on julkaistu tiedeakatemian ”Biology letters” -internetjulkaisussa. (lisää…)

KULTU-Toimikunta: Luomutuotantoa syytä laajentaa merkittävästi

Julkisissa keittiöissä käytetään pelkästään luomu- ja lähiruokaa. Ja joka neljäs peltohehtaari on parinkymmenen vuoden kuluttua luomutuotannossa, mikäli KULTU-toimikunnnan (kestävän kulutuksen toimikunta) esitys toteutuu.

Toimikunta esittää 73 eri toimenpide-ehdotusta, joissa keskitytään löytämään ratkaisuja niille toimialoille, joilla on eniten vaikutuksia yhteiskunnan ekotehokkuuteen eli siihen, miten hyvinvointia tuotetaan entistä vähemmällä ympäristökuormalla. (lisää…)

Vähemmästä enemmän ja paremmin – Ehdotus kestävän kulutuksen ja tuotannon edistämiseksi

KULTU-toimikunta luovutti tänään ohjelmaehdotuksen kestävän kulutuksen ja tuotannon edistämiseksi ympäristöministeri Jan-Erik Enestamille ja kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle. Ohjelma liittyy YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa vuonna 2002 tehtyyn päätökseen rakentaa kestävien tuotanto- ja kulutustapojen edistämiseen tähtäävä 10-vuotinen ohjelmakehikko. Suomen ohjelmaehdotus valmistui ensimmäisten joukossa maailmassa. Se esitellään lausuntokierroksen jälkeen hallitukselle ja kestävän kehityksen toimikunnalle alkusyksystä. (lisää…)

Kestävän kasvinsuojelun strategiat

Uudessa ruotsalaisessa raportissa valotetaan ja arvioidaan eri kasvinsuojelustrategioiden mahdollisuuksia vähentää kemiallisen kasvinsuojelun riskejä. Raportin ovat kirjoittaneet ruotsalaiset kasvinsuojelun asiantuntijat. Kirjoittajina on myös luomuviljelyn asiantuntijoita. Julkaisija on Ruotsin maatalousyliopiston kasvinsuojelun laitos. (lisää…)

Luomuviljely suosii monimuotoista kasvillisuutta ja eläimistöä

Kimalainen ruisvirnan kukassaLuomutiloilla elää keskimäärin 30 % enemmän lajeja ja 50 % enemmän luonnonvaraisten eläinten ja kasvien yksilöitä. Tämä käy selville Ruotsin maatalousyliopiston kolmen tutkijan tekemästä laajasta kirjallisuustutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of Applied Ecology-tiedelehdessä. (lisää…)

Maailmankauppa, ruuan tuotanto ja ekosysteemien tuki

Nykyinen ruoantuotanto tulee yhä globaalimmaksi. Se mitä syömme ja kuinka se on tuotettu, ovat yhä enemmän riippumattomia toisistaan. Väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin, kuinka ruuan ja sen tuottamiseen tarvittavien tuotantopanosten virrat ovat muuttuneet 1960-luvulta lähtien ja kuinka tämä on vaikuttanut ekosysteemeihin Ruotsissa ja ulkomailla. (lisää…)