Asiasanat: kestävä kehitys

Ravitsemusekologian perusteos päivitetty

Hoffmann_Ernaehrung_ÖkologieKöyhyydellä, ylipainolla ja ilmastonmuutoksella ja monilla muilla maailmanlaajuisilla aikamme ongelmilla on suoria tai epäsuoria yhteyksiä ravitsemukseen. Yksinkertaiset ratkaisut, jotka eivät ota huomioon ongelmiin vaikuttavia moniavuorovaikutuksessa keskenään olevia eri tekijöitä, eivät johda toivottuihin tuloksiin.  Ne voivat jopa pahentaa ongelmia tai luoda uusia ongelmia. Esimerkiksi elintarvikkeiden niukkuus on lisääntynyt energiakasvien viljelyn lisääntymisen seurauksena. Niiden viljelyn tarkoituksena on helpottaa resurssien ehtymisen ongelmaa.

(lisää…)

Maapallon kestävyyskello tikittää

Maapallon kestävyyskelloMaapallon kestävyyttä mittaava kello tikittää. Tilastoja maapallon kestävyydestä oln koottu tikittävän kellon muotoon.
Kello kertoo paljonko väestö lisääntyy, paljonko on aliravittuja ihmisiä, paljonko ihmisiä sairastuu HIV:iin tai syöpään. (lisää…)

YK:n Global Compact –aloite kestävän liiketoiminnan edistämiseksi

Global Compact Nordic logoGlobal Compact on Maailman suurin yritysten yhteiskuntavastuualoite. Se on YK:n alainen, yrityksille suunnattu aloite, johon liittyessä yritys sitoutuu noudattamaan Global Compactin kymmentä vastuullisen yritystoiminnan periaatetta ihmisoikeuksien, työn, ympäristön ja korruption vastaisen toiminnan alueelta. (lisää…)

Luomututkimusseminaarissa toteutuivat avoimuus, kriittisyys ja yhteistyö

Mikkelissä järjestettiin 1.-2. marraskuuta kansainvälinen tieteellinen seminaari, Scientific Seminar on Organic Food 2012. Järjestäjinä toimivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus sekä Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö. Seminaariin saapui 71 osallistujaa ja lisäksi ryhmä opiskelijoita. Seminaarin päätteeksi tutustuttiin luomuruoan tuotantoon Juvalla, missä vierailtiin Juvan luomumeijerissä, Kruunuherkun ruokatehtaassa ja Wehmaan kartanossa. (lisää…)

Kolmen yliopiston yhteishankkeessa tutkitaan luomun yhteiskunnallista arvostusta

Vihreän talouden valtavirtaistuminen – luomutuotannon ja -kuluttamisen yhteiskunnallinen oikeuttaminen -tutkimushankkeessa tarkastellaan kestävään talouteen ja luonnonvarojen vastuulliseen hyödyntämiseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Tutkimus avaa uusia kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeitä näkökulmia kestävän talouden mahdollisuuksiin ja jännitteisiin. Pyrkimys kestävän talouden kehittämiseen vaatii tuekseen laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Kestävän talouden sosiaalisen hyväksynnän rakentumista tarkastellaan tutkimushankkeessa luomutuotannon ja -kulutuksen kautta. (lisää…)

Ota kantaa ravinteiden kierrätykseen

Ympäristöministeriö kaipaa kansalaiten näkemyksiä muun muassa maatalouden hyvistä käytännöistä; lannan ja puhdistamolietteen sisältämien ravinteiden hyödyntämisestä; bioenergian edistämisestä sekä vesiympäristön ravinteiden hyötykäytöstä. Otakantaa.fi -foorumilla alkaa aiheesta kansalaiskeskustalu maanantaina 26.3. Keskustelu on avoinna 15.4. saakka. (lisää…)

Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.

Torstaina 16.2.2012  luomun ja kestävyyden asiantuntijat esitelmöivät kestävien käytäntöjen roolista luomumaataloudessa(lisää…)

Lisää luomua ammattikeittiöissä

Luomun käyttö ammattikeittiöissä lisääntyi vuonna 2011 Taloustutkimuksen mukaan. Vastanneista yrityksistä 43 prosenttia käytti luomua jonkin verran vuonna 2010 ja vuonna 2011 luku on jopa 61 prosenttia.  Päivittäin luomua käyttävät nyt 6 prosenttia keittiöistä.

Fazer lisää luomutuotteiden käyttöä helmikuun alusta lähtien, jolloin lähes 550 yrityksen henkilöstö- ja oppilaitosravintolaa Suomessa liittyy ammattikeittiöille tarkoitettuun Portaat luomuun -ohjelmaan. (lisää…)

Luomutietoa vapaasti verkossa

Tiedonvälitys ja koulutus ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin verkkoon. Luomun verkkoviestinnän edelläkävijöitä on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ylläpitämä LuomuTIETOverkko-sivusto.

LuomuTIETOverkko-sivustolta löytyy monipuolisesti luomun oppimateriaaleja erityisesti viljelijöiden käyttöön. Oppimateriaalikokonaisuuden tekee erityiseksi sen, että se on julkaistu kokonaan verkossa ja se on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Viljelijöille on myös järjestetty luomun verkkokursseja ja kehitetty työkaluja verkostoitumiseen. (lisää…)

Luomuliitto vaatii suoramyynnin mahdollistamista

Valtioneuvosto hyväksyi 8.12. asetuksen elintarvikevalvonnan kansallisista järjestelyistä. Tuleva asetus ei ole tuomassa helpotuksia elintarvikkeiden pienimuotoiselle jatkojalostukselle ja myynnille.

– Luomuliitto ja MTK:n luomuvaliokunta vaativat asetuksen uutta käsittelyä ja parempaa valmistelua, toteavat Luomuliiton edunvalvontavastaava Jukka Lassila ja MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius.

– Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin toimintaedellytyksiä lainsäädännöllisin keinoin. Nyt suunnitellut uudistukset vesittävät hallitusohjelmassa esitetyt tavoitteet luomu- ja lähiruoan tuotannon kääntämisestä vahvaan nousuun, toteaa Lassila. (lisää…)