Asiasanat: kestävä kehitys

Öljyaikakauden huippu maailman öljyntuotannon tulevaisuuden analyysi

Uppsalan yliopiston tutkijaryhmä kritisoi Kansainvälisen Energiajärjestö IEA:n julkaisemaa World Energy Outlook 2008-raporttia tulevaisuuden öljyntuotantomäärien yliarvioinnista. IEA on OECD-maiden energia-alan asiantuntijajärjestö, jonka ennusteiden perusteella monet valtiot ja organisaatiot tekevät omia tulevaisuuden energiapoliittisia linjauksiaan. Uppsalan tutkijaryhmä ennustaa öljyn tuotannon laskevan nykytasosta vuoteen 2030 mennessä 75 miljoonaan tynnyriin päivässä, kun taas IEA ennustaa tuotannon kasvavan yli 106 miljoonaan tynnyriin. (lisää…)

Maabrändin luomutavoite on saavutettavissa

Maabrändityöryhmän viime vuonna esittämä tavoite luomutuotannon lisäämiseksi on saavutettavissa. Suomesta voi tulla Euroopan johtavia luomumaita, uskoo luomuselvitystä tehnyt europarlamentaarikko Tarja Cronberg. – Suomesta voi tulla johtava luomumaa niin imagoltaan, tutkimukseltaan kuin tuotannoltaan. Tällä hetkellä kulutus kasvaa voimakkaasti ja kauppaketjut ovat heränneet, totesi Cronberg puhuessaan syyskuun toisella viikolla Euroopan Vihreiden kesäyliopistossa Frankfurt am Oderissa. (lisää…)

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lisäksi ruoka on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista ihmisten arkipäivän elämässä. Se tiedostetaan jo, että maataloutemme ei ole kestävällä pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ympäris¬töhaittoja. Siitä, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehittää, ei kuitenkaan olla yksimielisiä. Luomunäkökulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kestävä kehitys. (lisää…)

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja ruokaa pitäisi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Onko tällainen yhtälö mahdollinen? (lisää…)

YK-raportti: Luomumenetelmät voisivat tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelijät voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmenessä, mikäli he siirtyisivät käyttämään luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuvassa YK- raportissa esitetään perustavaa laatua olevaa siirtymistä luonnonmukaisten menetelmien käyttöön, kun pyritään edistämään ruoantuotantoa ja parantamaan köyhien asemaa. (lisää…)

Avaimet kestävän viljelyjärjestelmän rakentamiseen

Jules Pretty ja Rachel Hine tutkivat vuonna 2000 kehitysmaissa toteutetuissa kestävän maatalouden kehittämishankkeissa aikaansaatuja edistysaskeleita kohti kestävämpää maataloustuotantoa ja luonnonmukaisten ja muiden kestävien, ekologisten tuotantomenetelmien mahdollisuuksia turvata kehitysmaiden ruuantarve. Selvityksessä analysoitiin 208 projektia ympäri maailmaa. (lisää…)

Maapallon kello tikittää

Maapallon kello tikittää. Tilastoja maapallon kestävyydestä on koottu tikittävän kellon muotoon.
Kello kertoo paljonko väestö lisääntyy, paljonko on aliravittuja ihmisiä, paljonko ihmisiä sairastuu HIV:iin tai syöpään.

Kello kertoo miten paljon maapallon keskilämpötila nousee ja kuinka suuria ovat hiilidioksidipäästöt. (lisää…)

Kemiallisen tehotuotannon jatkaminen on vaarallinen utopia!

Kemiallisen tehotuotannon jatkaminen on vaarallista utopiaa. Näin vastaa luomuviennin asiantuntija Erkki Pöytäniemi blogi-artikkelissaan Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä 20.12.2010 julkaistuun ”Puolet maataloudesta luomussa olisi utopiaa” -artikkeliin. Suomen maabrändityöryhmän tavoite, että 50 % Suomen maataloudesta on luomua vuonna 2030 on vain välttämätön välitavoite siihen, että luomun osuus on 100 %. (lisää…)

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 – 30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 – 65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa. (lisää…)

Bayer myöntää: gm-sekoittuminen on hallitsematonta

Lääke- ja torjunta-ainevalmistaja Bayer AG on myöntänyt, että ei ole olemassa mitään keinoa pysäyttää hallitsematonta sen jalostamien gm-lajikkeiden leviämistä.

”Parhaat käytännötkään” eivät voi taata rinnakkaiseloa, sanoi yhtiön johtava asianajaja joulukuussa 2009 käydyssä oikeudenkäynnissä. (lisää…)