Asiasanat: kestävä kehitys

Luomuviljelijät asettavat ympäristötavoitteita luomulle

Luonnonmukaista viljelyä kehitetään jatkuvasti yhä ympäristöystävällisemmäksi. Säädöksiä kehitetään kansainvälisesti ja tuottajat itse kehittävät yhä parempia menetelmiä. Luomuliitto julkaisee nyt ensimmäisen ympäristöstrategiansa, jonka hyväksyi marraskuun lopulla Luomuliiton syyskokous. (lisää…)

Suomibrändi: Järvet juotaviksi ja luomua pöytään

Suomen maatalouden ensisijaiseksi kehittämisstrategiaksi tulisi valita luonnonmukainen maa- ja elintarviketalous. Tavoitteena on, että puolet maataloudesta olisi luomutuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Näin esittää Jorma Ollilan johtama Suomibrändi-valtuuskunta.

Ulkoministeri Stubbin vuonna 2008 asettaman maabrändi-valtuuskunnan tehtävänä oli luoda strategia, joka saa maailman kääntymään Suomen puoleen entistä useammin ja tehokkaammin. (lisää…)

Itävallassa luomutuotteille ympäristömerkintä

Luomututkimuslaitos FiBL on yhteistyössä itävaltalaisen päivittäistavarakauppaketju Hofer AG:n kanssa tutkinut ketjun Zurück zum Ursprung- tuotemerkillä markkinoitavien luomutuotteiden ympäristövaikutuksia verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin.

Aluksi verrattiin tavanomaisten ja luomutuotteiden hiilijalanjälkiä malleilla, jotka kattavat koko arvoketjun tuotannosta päivittäiskauppaan. Luomutuotteilla todettiin olevan merkittävästi pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla tavanomaisilla tuotteilla. Projekti saikin viime vuonna Itävallan Ilmastonsuojelupalkinnon. (lisää…)

Vuoden ATERIAteko 2010 ‐kilpailun voittajaksi Espoo Catering

Vuoden ATERIAteko 2010 kilpailun voittajaksi on valittu Espoo Catering. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) lanseerasi vuonna 2009 ATERIAteko‐kilpailun, jossa etsitään julkisen sektorin ammattikeittiötä, jossa on kehitty ja toteuttu kestävää kehitystä esimerkillisesti valtioneuvoston kestävän kehityksen periaatepäätöksen (VNP 04/2009) mukaisesti. (lisää…)

Ympäristöpalkinto jälleen luomuviljelijälle

Teppo HeikkiläItämeren viljelijöiden ympäristöpalkinnon sai Suomessa jälleen luomuviljelijä.

– Niin eikös se nyt ole aika luonnollista, että tällaisen kilpailun voittaa luomutila, toteaa voittaja Teppo Heikkilä.

Heikkilän tilalla Loimaalla on käytössä muitakin erityisympäristötukiin oikeuttavia käytäntöjä kuin luomumenetelmät. Ympäristötuen lisätoimenpiteistä on käytössä muun muassa lannan levitys kasvukaudella ja ravinnetaseet. Heikkilän tila edustaa Suomea koko Itämeren alueen viljelijöiden välisessä loppukilpailussa, jonka voittaja julkistetaan 17.11. Helsingissä. (lisää…)

Luomuruokailu yleistyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

Göteborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa.

Ympäristöateria Göteborgissa tarkoittaa ateriaa, joka sisältää luomuraaka-aineita, ja joka mahdollisimman pitkälle täyttää ilmastomerkittyjen ja reilun kaupan tuotteiden kriteerit. (lisää…)

Vaihtoehto-Nobel-palkinnon saaneissa useita luomun tukijoita

Vaihtoehto-Nobeliksi kutsuttu Right Livelihood Award viettää tänä vuonna 30 -vuotisjuhlaansa. Palkinto jaetaan vuosittain Tukholmassa. Sen tarkoituksena on tukea rohkeita ja yhteisönsä arvostamia ihmisiä, joiden toiminta on ollut käytännön esimerkkinä muille tarttua merkittäviin haasteisiin. Palkintoa ei luokitella eri kategorioihin, koska halutaan korostaa, että innovatiivisimmat ratkaisut syntyvät kokonaisvaltaisista lähestymistavoista yhteisöjen tarpeisiin. (lisää…)

Ympäristöaiheinen sarjakuvakilpailu Itämeren suojelusta

Pelasta Itämeri – Tartu kynään -sarjakuvakilpailussa kutsutaan nuoret luomaan sarjakuvia, jotka saavat ihmiset kiinnittämään huomiota Itämeren ympäristöongelmiin ja innostumaan merensuojelusta. Kansainvälinen kilpailu on suunnattu Suomen ja Venäjän 12–16-vuotiaille nuorille.

Kilpailulla halutaan nostaa esiin meidän kaikkien rooliamme Itämeren puhtauden ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Nuoret innostetaan mukaan toimintaan ympäristöaiheisia sarjakuvia laatimalla. (lisää…)

Itämeren ympäristöystävällisimmän viljelijän etsintä loppusuoralla

WWF Suomen ja MTK:n kilpailu vuoden 2010 ympäristöystävällisimmän maataloustuottajan löytämiseksi Suomesta on loppusuoralla. Kilpailu on osa laajempaa WWF:n ja Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin kilpailua Itämeren ympäristöystävällisimmästä viljelijästä. Palkinnon tarkoituksena on välittää tietoa parhaista käytännöistä Itämeri-ystävällisistä viljelymenetelmistä ja antaa tunnustusta viljelijöille, jotka ovat edelläkävijöitä innovatiivisten, varsinkin vesistöjä rehevöittäviä ravinnevalumia pienentävien viljelymenetelmien käytössä. (lisää…)

Luomumaatalouden kehittäminen ympäristölle edullista

Luonnonmukaisen maataloustuotannon tuotantotekniikkaa tulisi kehittää siten, että luomutuotannon kilpailukyky ja ympäristöystävällisyys paranisivat entisestään satotason nousun ja työtä säästävämpien menetelmien kehittämisen myötä. Näin luomutuotannon suhteellinen ympäristökilpailukyky paranisi. Tämä edesauttaisi ympäristöystävällisten tuotantomenetelmien yleistymistä Suomessa.

Luomuviljelyn kehittämistä puoltavia ympäristönäkökohtia ovat mm: (lisää…)