Asiasanat: kestävä ruokavalio

Maailman terveyspäivä: Myönteisiä vaikutuksia vanhoista viljoista

Perinteisesti vehnän jalostusohjelmat ovat tähdänneet jyväsadon ja valkuaispitoisuuden sekä leivontaominaisuuksien parantamiseen. Ravitsemukselliset ja fytokemialliset ominaisuudet on kuitenkin unohdettu. Vain vähän huomiota on kiinnitetty lajikkeiden mahdollisiin vaikutuksiin ihmisten terveyteen. Vanhoista vehnälajikkeista voidaan saada terveydellisiä etuja.
. (lisää…)

Kymmenen hyvää syytä valita luomu -perusteluja Tanskasta

10 hyvää syytä Tanska – KopioLuomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.

(lisää…)

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Britanniassa Newcastlen yliopistossa selvitettiin tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Maidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Tulosten mukaan kulutusmaitojen rasvan laatu vaihteli suuresti. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisessa maidossa. Tulokset olivat yhdenmukaisia aikaisempien luomu- ja tavanomaisilta tiloilta kerätyistä maitonäytteistä tehtyjen tutkimusten kanssa. (lisää…)

Luomuliitto.fi ja muita uudistuneita luomusivustoja

Luomuliitto.fi, portaatluomuun.fi ja aitojamakuja.fi-sivustot ovat uudistuneet. Luomu.fi-sivustolta löytyy perustieto luomusta.

Mistä voin ostaa luomua? Mitä luomu-uutuuksia on? Uudistunut luomuliitto.fi kertoo kuluttajille vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Portaat luomuun –sivustolta löytyy tietoa ruokapalveluista ja ravintoloista, jotka käyttävät luomuraaka-aineita. Mitä korkeammalla portaalla ravintola on, sitä enemmän luomuraaka-aineita käytetään. (lisää…)

Hyvän ruoan marssit: Lisää luomua

19.9. järjestetyissä Hyvän ruoan marsseissa vaadittiin reilumpaa ruoantuotantoa ja lisää luomua. Marssiin osallistui satapäinen joukko Helsingissä ja yhteensä valtava määrä tuottajia ja kuluttajia ympäri Eurooppaa olleissa tapahtumissa. Päätapahtuma oli EU-komission lähellä Brysselissä, jossa tehdään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen linjaukset.

– Viimeisen 50 vuoden Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka on aiheuttanut tuotannon yksipuolistamista ja keskittämistä yhä teollismaisempiin yksiköihin. Harjoitettu politiikka on hyödyttänyt etupäässä muutamia kansainvälisiä suuryrityksiä, keskittynyttä kauppaa ja finanssikeinottelijoita. Kärsijöiden asemassa taas ovat ympäristö, tuotantoeläimet sekä maanviljelijät, joiden toimeentulo ja elämäntyö ovat tämän seurauksena uhattuna, toteaa Helsingin marssin isäntä, Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila. (lisää…)

Maakuntien herkut saapuvat Helsinkiin – lähiruokaa pääkaupungin sydämessä 23.–25.8.

Toista kertaa järjestettävä Herkkujen Suomi kokoaa Helsingin sydämeen lähiruoan tuottajat ja ystävät. Rautatientori muuttuu torstaina suureksi lähiruokatoriksi, kun Helsinkiin saapuu yli 150 maakuntien lähiruokaherkkuja myyvää yritystä. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään yhteistyössä Syystober-olutjuhlan kanssa. Herkkujen Suomessa lähiruokaa voi ostaa mukaan sekä nauttia herkuista paikan päällä. Mukana on jälleen myös luomuyrittäjiä. (lisää…)

MMM linjasi luomutuotannon tavoitteen: 20 % luomuun vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti tänään suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus on sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua. Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa. Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua. (lisää…)

Ruokatrendien asiantuntija Hanni Rützler Luomupäivään

– Ammattikeittiöt siirtyvät kohti terveellisempää ja ekologisempaa ruokaa. Tämä kumpuaa muun muassa siitä, että ”nopeammin, lisää ja halvemmalla” -teesit eivät toimi enää markkinoilla, vaan kuluttajat haluavat myös muuta, toteaa Luomupäivässä 14.3. esitelmöivä Hanni Rützler.

Hanni Rützler katsoo globaaleja ruokatrendejä Wienistä käsin Future Food -studiossaan, jota hän luonnehtii teorian ja käytännön yhdistäjäksi. Rützler aloitti ravitsemustieteen ja terveyspsykologian opinnoilla ja on nyt tunnettu ja arvostettu tutkija, kirjoittaja ja konsultti. (lisää…)

Hinnan ei tarvitse olla este luomuannokselle

Esimerkiksi Tanskassa luomun käyttö ammattikeittiöissä on ollut arkipäivää jo vuosikymmenen ajan. Kööpenhaminan päiväkodeissa luomuraaka-aineiden osuus on yli 80 prosenttia. Helsinki ja Turku tekivät vuonna 2011 strategiset päätökset luomun käytön edistämisestä päiväkotien ja koulujen ruokapalveluissa.

Tanskan kaikista kunnallisista elintarvikehankinnoista kymmenesosa on luomua. Kööpenhaminassa tarjotaan päivittäin 80 000 ateriaa ja ruokakustannuksia syntyy 40,3 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupungin julkisten ruokapalveluiden tarjonnasta keskimäärin 75 prosenttia on luomua. (lisää…)

Lisää luomua ammattikeittiöissä

Luomun käyttö ammattikeittiöissä lisääntyi vuonna 2011 Taloustutkimuksen mukaan. Vastanneista yrityksistä 43 prosenttia käytti luomua jonkin verran vuonna 2010 ja vuonna 2011 luku on jopa 61 prosenttia.  Päivittäin luomua käyttävät nyt 6 prosenttia keittiöistä.

Fazer lisää luomutuotteiden käyttöä helmikuun alusta lähtien, jolloin lähes 550 yrityksen henkilöstö- ja oppilaitosravintolaa Suomessa liittyy ammattikeittiöille tarkoitettuun Portaat luomuun -ohjelmaan. (lisää…)