Asiasanat: kotieläimet

Orgaanista seleeniä saa lisätä luomueläinten rehuun

023Maa- ja metsätalousministeriö sallii 25.11.2014 antamallaan päätöksellä orgaanisen seleenin lisäämisen luomukotieläinten rehuihin eläinsuojelullisin perustein, koska suomalaisilla luomueläimillä esiintyy seleeninpuutosta. Seleenin puutos saattaa johtaa esimerkiksi lihasrappeumaan, hedelmällisyyshäiriöihin ja nuorilla eläimillä äkilliseen kuolemaan akuutin sydänlihasrappeuman seurauksena.

Puutos johtuu seleeniköyhästä maaperästämme ja EU:n luomusäännöksistä, jotka eivät salli seleenihiivan lisäämistä luomueläinten rehuihin. Sallitut luomutäydennysrehut sisältävät epäorgaanista seleeniä, joka ei imeydy elimistöön yhtä hyvin kuin orgaaninen seleeni. (lisää…)

Opas luomunaudanlihantuotantoon siirtyville

Limo Helli joi juuri maitoa SuokasLuonnonmukaisen naudanlihatuotannon hyvät toimintatavat -oppaan tarkoituksena on antaa perustiedot luomunaudanlihantuotannon käytännön toteutuksesta ja siitä, miten siirtyä luomunaudanlihantuotantoon. Uusi opas julkaistiin 17.6.2014 ja se on luettavissa ProAgrian internet-sivuilta. (lisää…)

Tuotantoeläinten terveydenhoitoon tukea kasvilääkinnästä

Siankärsämö 2Tuotantoeläinten yleiskuntoa voi parantaa käyttämällä perusrehujen täydennykseksi  terveysvaikutteisia kasveja. Tuotantoeläinten yleiskunnon tai ruokahalun huononemisen ensi oireisiin voi puuttua käyttämällä kasvirohdoksia tilanteen pahenemisen ehkäisemiseksi. Varsinaisten todettujen sairauksien tukihoidoksi voi käyttää toipumista edistäviä yrttejä sen jälkeen kun eläinlääkäri on tehnyt diagnoosin ja mahdollisesti lääkinnyt eläimen. Kasvilääkinnän perusteista ja rohdosten mahdollisuuksia käsiteltiin Mikkelissä järjestetyllä kurssilla. (lisää…)

Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa

Kanat laitumella – KopioLuomumunat ovat kuluttajien suosimia luomutuotteita. Lähimarkkinointiin kaivataan lisää luomumunien pientuottajia. Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa –kurssi järjestettiin 28.- 29.11.2013 Mikkelissä. Kurssi oli osa  Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle–hanketta. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti ja Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus yhteistyössä ProAgria Etelä-Savon kanssa. (lisää…)

Luomusikatuotannon hyvät käytännöt -opas

Runsaasti tilaa ja väistämismahdollisuuksia vähentää sosiaalista stressiäLuomusikatuotannon hyvät toimintatavat –opas ohjaa luomusikojen tuotantoon siirtyvää tai tuotantoa aloittelevaa tuottajaa hyviin käytäntöihin. Netissä olevassa oppaassa on luomutuotantoehtoja, muun lainsäädännön vaatimuksia ja sikasektorin suosituksia. Nämä on kuvattu käytännössä toimiviksi hyviksi toimintatavoiksi luomusianlihan tuotannossa. Oppaan ovat koonnet ProAgrian luomuasiantuntijat.

(lisää…)

Takkasaaren tilalla maitoa tuotetaan edullisesti palkokasvien avulla

Lypsylehmät kylmäpihatossa KuutokValkuaisomavaraiseen maidon- ja naudanlihantuotantoon Virossa tutustui 27 itä-suomalaista viljelijää heinäkuussa 2013.
Matkaohjelmassa oli luomumaitotila, joka myy tinkimaitoa Tallinnan kaupoissa, valkuais- ja rehuomavaraisesti maitoa tuottava tila, naudanlihantuotantoon erikoistunut entinen kolhoositila, Kuusikun tutkimusasema, maidon jatkojalostukseen erikoistunut tila.

(lisää…)

Luomulampaanlihan tuottajien määrä kasvaa Suomessa

Lammastilojen määrä kasvaa ja tilat laajentavat tuotantoaan. Etenkin luomulampaanlihaa saadaan yhä enemmän. Vuonna 2011 jo 13 prosenttia lammastiloista kasvatti luomulampaita. Kasvua edellisestä vuodesta oli 15 prosenttia.
Lammastalous on hyvin luomuinen tuotantosuunta, sanoo lammastalouden kehityspäällikkö Pia Parikka ProAgria Keskusten Liitosta.

(lisää…)

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari veti salin täyteen Leppävirralla 20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai tuhdit paketit uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä. Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio sekä Older Grupp Oy Virosta. (lisää…)

Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaarin aineistot

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari  veti salin täyteen Leppävirralla  20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai sekä käytännön että tutkimustietoa ja uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä.  Lue lisää

 
Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio  sekä Older Grupp  Oy Virosta. (lisää…)