Asiasanat: kotieläimet

Esimerkillisiä luomutiloja palkittiin Berliinin vihreällä viikolla

Saksan elintarvike, maatalous ja kuluttajansuojaministeriön luomumaatalouden palkinto jaettiin seitsemättä kertaa Berliinin Vihreällä viikolla tammikuun lopulla. Palkinnon esimerkillisestä toiminnasta sai kolme luomutilaa esimerkillisen innovatiivisesta toiminnasta.

Palkittujen tilojen ratkaisuja voivat soveltaa myös muut tilat. Yhteensä 25 000 euron arvoiset palkinnot jakoi ministeri Seefoverin edustaja. (lisää…)

Suomalaiset luomukanat voivat hyvin

Luomukanojen hyvinvointi on keskimäärin hyvää tasoa, ilmenee vv 2003-2004 tehdystä tutkimuksesta.  Hyvinvoinnin arviointi kuului osana laajempaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhteiseen tutkimushankkeeseen, ”Luonnonmukainen munantuotanto: eläinten hyvinvoinnin ja elintarviketurvallisuuden hallinta”. (lisää…)

Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja

Luomumaito sisältää tavanomaista maitoa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Tämä käy selville Glasgow´n yliopistossa Skotlannissa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijat keräsivät vuoden ajan maitonäytteitä 17 luomutilalta ja 19 tavanomaista maitoa tuottavalta tilalta.

Analyysitulosten mukaan luomumaito sisältää 68 prosenttia enemmän omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotettua maito. Lisäksi luomumaidossa omega-3-rasvahappojen suhde linolihappoihin on tavanomaista maitoa edullisempi. (lisää…)

Laidunrehulla tuotettu maito ja liha parempaa terveydelle ja ympäristölle

Laitumella kasvaneiden eläinten liha ja maito ovat terveellisempiä ihmiselle ja parempia ympäristölle ja eläinten hyvinvoinnille, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus.

Laitumella tuotettujen eläinten tuotteissa on enemmän omega 3-rasvahappoja, ravinteiden päästöt ympäristöön jäävät pienemmiksi ja eläimet voivat paremmin, koska ne saavat liikuntaa ja auringonvaloa. Parempi lannan hyödyntäminen vähentää myös uusiutumattomien raaka-aineiden kulutusta. (lisää…)