Asiasanat: kotieläimet

Teollinen siipikarjatalous lintuinfluenssan syynä?

Pienimuotoista siipikarjan pitoa ja villilintuja on epäreilusti syyllistetty koko maailmaan levinneestä lintuinfluenssakriisistä. Ylikansallinen siipikarjateollisuus on ongelman varsinainen lähde ja viruksen hallintapyrkimyksissä tämä tulee ottaa lähtökohdaksi, sanoo Genetic Resources Action Internationali-järjestö (GRAIN) raportistaan, jonka se lähetti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestölle FAO:lle helmikuun lopulla. (lisää…)

Puna apilalla terveellisempää maitoa

 Ihmisravitsemuksessa α-linoleenihappo on linolihapon ohella välttämätön rasvahappo.

Maidossa sen pitoisuus nousee puna-apilaruokinnalla kaksin-kolminkertaiseksi heinäkasviruokintaan verrattuna. Pitoisuuden nousu maitorasvassa muuttaa maidon rasvahappokoostumusta terveydelle edullisemmaksi. Aiheesta esitelmöi Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitoksen professori Aila Vanhatalo Luomupäivillä 13.2.2006 Helsingissä. (lisää…)

Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin. (lisää…)

A I Virtasen Nobel-palkinnosta 60 vuotta

Joulukuun 10. tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun professori Artturi Iivari Virtanen sai Ruotsin kuninkaalliselta tiedeakatemialta kemian Nobel-palkinnon. Palkinto myönnettiin maatalouden ja ravintokemian keksinnöistä, erityisesti rehunsäilöntämenetelmän kehittämisestä.

A.I. Virtasta voidaan pitää suomalaisen biokemian ja ravitsemustieteen isänä. Suomalaisen säilörehun, voin ja juuston laatu perustuvat pitkälti Virtasen työryhmän tutkimustyöhön. (lisää…)

Mikä tekee emakosta hyvän emon?

Sikojen hyvinvointiin liittyvässä väitöstutkimuksessa selvitettiin, mitkä ovat hyvän emon tunnusmerkit ja miten ne vaikuttavat porsaiden kasvuun ja eloonjäämiseen. Emakon emo-ominaisuudet ovat keskeisiä porsaiden eloonjäämiselle, sillä porsaiden tavallisimmat kuolinsyyt ovat nälkiintyminen ja emakon alle murskaantuminen. (lisää…)