Asiasanat: laatu

Luomumaito voidaan erottaa tavanomaisesta testillä

Luomumaito pystytään nyt erottamaan tavanomaisesta maidosta kaupasta otetuista näytteistä. Menetelmän ovat kehittäneet saksalaistutkijat.

Tutkijat kehittivät menetelmän, jossa analysoidaan maidon eri osia, jotka eroavat luomussa selvästi tavanomaisesta, kertoo Joachim Molkentin Kansalliselta ravitsemuksen ja elintarvikkeiden tutkimuslaitokselta. Tutkittavina oli mm eri hiili-isotooppien suhteet; alfa-3-linoleenihapon ja linolihappojen määrät. (lisää…)

Luomutamponit parempia käytössä ja ympäristölle

Luomutamponeihin siirtyminen vähensi 90 prosentilla naisia alapään ärsytystä. Tutkimustulos julkaistiin äskettäin italialaisessa gynekologilehti Gyneco Aoggi´ssa.

Uusi tutkimus osoittaa, että luomutamponit eivät ole ainoastaan parempia ympäristölle vaan ne ovat parempia keholle aiheuttaen vähemmän alapään ärsytystä. (lisää…)

Luomuravinto edullista rottien fysiologialle

Veressä oli enemmän seerumia, ja vähemmän rasvaa sekä koe-eläimet olivat rauhallisempia, kun ne saivat niukalla lannoituksella ja ilman torjunta-aineita kasvatettuja rehuja. Tulokset saatiin Tanskassa tehdyssä laajassa eri tutkimuslaitosten yhteisessä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa rottia ruokittiin neljällä eri tavalla tuotetulla rehulla; 1. Niukka lannoitus ilman torjunta-aineita. 2. Niukka lannoitus torjunta-aineiden kanssa. 3. Runsas lannoitus ilman torjunta-aineita. 4. Runsas lannoitus torjunta-aineiden kanssa. (lisää…)

Luomumaito terveellisempää osoittaa uusi tutkimus Britanniasta

Luomumaito on selvästi terveellisempää kuin tavanomainen maito, osoittaa uusi tutkimus Britanniasta. Tutkijat löysivät enemmän vitamiineja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja luonnonmukaisesti hoidettujen lehmien maidosta.

Kun lehmät laiduntavat ja syövät runsaasti nurmirehua, niin niiden maito sisältää enemmän terveydelle edullisia ainesosia. Riski sairastua syöpään tai sydän- ja verisuonisairauksiin voi täten pienentyä. (lisää…)

Luomukasvikset ravinteikkaampia, osoittaa yhteenvetotutkimus

Luomuvihannekset ja –hedelmät sisältävät enemmän vitamiineja, kivennäisiä ja terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja kuin tavanomaisesti viljellyt kasvikset, osoittaa yli 100 tieteellistä tutkimuksesta tehty yhteenveto.

Uusi raportti, jonka ovat tehneet Organic Centerin tutkijat selvitti perusteellisesti eri tutkimuksissa käytetyt tutkimusmenetelmät. Keskimäärin kuudessa tapauksessa kymmenestä luomukasviksissa oli tavanomaista enemmän ravinteita. (lisää…)

Vastustuskyky paremmaksi luomuruualla

Vastustuskyky tauteja vastaan paranee syömällä luomuruokaa. Kanat, joita ruokittiin luomurehulla, kasvoivat aluksi hitaammin, mutta kasvoivat paremmin tautialtistuksen jälkeen. Nämä merkittävät tulokset saatiin hollantilaistutkimuksessa, jossa tutkittiin luomuelintarvikkeiden potentiaalisia terveyshyötyjä käyttäen kaksi sukupolvea kanoja koe-eläiminä.

Kanojen immunologinen vaste oli merkittävästi parempi, kun eläimet ruokittiin luomurehuilla. Vastustuskyky tauteja vastaan näyttää tämän perusteella olevan luomurehua käytettäessä parempi. (lisää…)

Lastensairaala siirtyi käyttämään yksinomaan luomuruokaa Saksassa

Saksan ensimmäinen sairaala siirtyi vuoden 2008 alusta tarjoamaan potilailleen yksinomaan luomuruokaa. Landshutin lastensairaala on solminut hankintasopimuksen luomuelintarvikkeita toimittavan yrityksen ja Baijerin Bioland-luomuviljelijäjärjestön kanssa.

-Luomu merkitsee laatua sekä herkullista ja terveellistä ruokaa, selosti sairaalan johtaja Bernhand Brand uutta käytäntöä. Nimenomaan sairaala on paikka, jossa potilaiden hyvinvointi tulee asettaa etusijalle. Siksi olemme päättäneet tästä lähtien tarjota kaikki ateriat valmistettuna luomulaatuisista raaka-aineista. Luomuelintarvikkeiden käyttöä perustellaan ensisijaisesti korkealla laadulla. (lisää…)

Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta jo raskauden aikana

Äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito suojaa pikkulapsia ihottumalta, osoittaa uusi tutkimus, joka tehtiin useiden hollantilaisten terveydenhuollon tutkimuslaitosten yhteistyönä. Tutkimus julkaistiin äskettäin englantilaisessa British Journal of Nutrition- tiedelehdessä.

Hollantilaisessa KOALA Birth Cohort Study –tutkimuksessa tutkittiin pikkulasten ihottuman ja hengitystiesairauksien yleisyyttä kahden vuoden ikään asti. Tutkittuja lapsia oli yhteensä 2764, joista kohtuullisesti (50-90 %) luomuruokaa syövien ryhmään kuului 283 lasta (10 %) ja valtaosin luomuruokaa (>90 %) syövään ryhmään 175 lasta (6 %). (lisää…)

Luomuruoka ravitsevampaa osoittaa EU-tutkimus

Ennakkotulokset 18 miljoonan euron 4-vuotisesta EU-luomuruoka tutkimuksesta osoittavat, että hedelmät, vihannekset ja maito sisältävät terveydelle edullisia aineita tavanomaisia elintarvikkeita enemmän. Luomutuotteissa on enemmän mm. syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä antioksidantteja.

Tutkimuksen alustavia tuloksia lehdistötilaisuudessa kertoi tutkimuksen johtaja professori Carlo Leifer Newcastlen yliopistosta. Tutkimuksen nimi on Quality Low Input Food (QLIF), tähän mennessä maailman laajin luomuelintarvikkeiden laadun tutkimiseen keskittyvä tutkimushanke. (lisää…)