Asiasanat: laatu

Torjunta-aineet heikentävät lasten oppimistuloksia ja lisäävät ennenaikaisia synnytyksiä

Kesällä alkunsa saaneet lapset saavat matematiikassa ja kielissä heikompia arvosanoja kuin muuna vuoden aikana alkunsa saaneet lapset. Kesällä torjunta-aineita ja nitraattia on pintavesissä eniten, joka on yhteydessä oppilaiden kouluosaamiseen. Näin osoittaa USA:ssa tehty tutkimus, johon osallistui 1,6 miljoonaa peruskoululaista Indianan osavaltiosta. Tutkimuksen teki professori Winchester työryhmineen Indianan yliopiston kliinisen lääketieteen laitoksella.

Aivot alkavat kehittyä heti hedelmöityksen jälkeen. Kehityksen alkuvaiheessa ne ovat herkimmillään, jolloin vieraat aineet ja ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa haitallisesti aivojen ja hermoston kehitykseen. Torjunta-aineiden sekä nitraattipitoisten väkilannoitteiden käyttö pelloilla, kotipuutarhoissa ja nurmikoilla on nykyisin suurta kesäkuukausina, sanoo profesori Winchester, joka myös johtaa St Francisin sairaalan lasten neuvolaa Indianapolisissa. (lisää…)

Luomutomaateissa enemmän flavonoideja

Luomutomaatit sisältävät noin kaksikertaisen määrän flavonoideja verrattuna tavanomaisiin. Flavonoidit voivat suojata sydän- ja verisuonitaudeilta sekä muilta kroonisilta sairauksilta.

Davisin yliopiston tutkijat Kaliforniasta tutkivat 10 vuoden ajan luomu- ja tavanomaisia tomaatteja. Luomuviljelyajan lisääntyessä luomutomaattien flavonoidi pitoisuudet lisääntyivät. Tavanomaisessa viljelyssä pitoisuudet pysyivät vakaina. (lisää…)

Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja lihalla

Luomumaito ja –liha vaikuttavat edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen lisäten sen hyödyllisten rasvahappojen määriä. Tulokset tuovat tieteellistä tukea yleiselle käsitykselle luomutuotteiden terveellisyydestä, sanoo tutkimuksen johtaja tri Lucas Rist Paracelsus-sairaalasta Sveitsistä.

Hollannissa suoritetussa tutkimuksessa oli mukana 312 imettävää äitiä, joiden vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä. Äidin maidon koostumus analysoitiin ja taustatiedot äitien nauttimasta ravinnosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla. (lisää…)

Lepsu GMO-asetus Ruotsiin

Ruotsin hallitus päätti toukokuun alussa asetuksesta, joka säätelee muuntogeenisten kasvien viljelyä. Sisältö on pysynyt ennallaan verrattuna siihen luonnokseen, jonka maatalousvirasto lähetti EU-komissiolle viime vuoden lopulla. (lisää…)

Luomukiwin koostumus tavanomaista terveellisempi

Ravitsemuksellinen koostumus oli luonnonmukaisesti viljellyssä kiwi-hedelmässä parempi kuin tavanomaisesti viljellyssä, raportoivat amerikkalaistutkijat Kalifornian yliopistosta Davisista.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the Science of Food and Agriculture –lehdessä maaliskuun lopulla, verrattiin kiwi-hedelmiä, jotka kasvatettiin samanlaisessa maaperässä ja samanlaisissa ilmasto-olosuhteissa samalla maatilalla ja korjattuna samassa kypsyysasteessa. Tutkimuksessa verrattiin hedelmien ominaisuuksia ja niiden muuttumista 4 kk varastoinnin aikana 0 C asteen lämpötilassa. (lisää…)

Rahikaisen tila vihannesviljelyn laatutuottajaksi

Kotimaiset Kasvikset on valinnut Riitta ja Veli Rahikaisen Mikkelistä avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Rahikaisten tuotteet ja toiminta arvioitiin laadukkaiksi Kotimaisten Kasvisten teettämän laadunseurannan ja tukkuliikkeiltä saadun palautteen perusteella. (lisää…)

Ilmastolle ruokavalion vihertäminen hybridiautoja parempi vaihtoehto

Kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät 1,5 tonnilla asukasta kohti, kun sekaruokaa syövä keskivertoamerikkalainen siirtyy kasvissyöjäksi, osoittaa Chicagon yliopiston tutkimus. Ruokavalion ympäristöystävällisellä koostamisella saadaankin tutkimuksen mukaan suuremmat kasvihuonekaasujen päästövähennykset kuin auton vaihtamisella pienipäästöiseksi hybridiautoksi. (lisää…)