Asiasanat: luomukulutus

MMM: Periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta hyväksytty

luomueduskuntaHallituksen tavoite on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tänään hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä periaatepäätös näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna. (lisää…)

Herrmannsdorfer – liukuhihnalta käsityön mestareiksi

Tervetuloa HerrmannsdorferiinHerrmannsdorferin maatila Saksassa jatkojalostusverstaineen pyrkii olemaan tulevaisuutta viitoittava yhdistelmä luonnonmukaista maataloustuotantoa, eläimiä arvostavaa lajinmukaista kotieläintuotantoa ja elintarvikkeiden käsityötaitoja arvostavaa jatkojalostusta sekä laadukkaiden luomutuotteiden lähimarkkinointia kuluttajille.
Nykyisin monipuoliseksi yritysryppääksi laajentunut tila työllistää noin 160 ihmistä, joista lähes puolet työskentelee maatilalla.
Tie Euroopan suurimmasta lihateollisuuslaitoksesta maatilamittakaavan kestävän maaseudun ja luomun kehittämiskeskukseksi Muenchenin lähistölle on mielenkiintoinen. (lisää…)

Kymmenen hyvää syytä valita luomu -perusteluja Tanskasta

10 hyvää syytä Tanska – KopioLuomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.

(lisää…)

Luomukulutus uuteen ennätykseen Ruotsin julkisissa keittiöissä

Luomuelintarvikkeiden kulutus nousi vuonna 2011 Ruotsin julkisissa keittiöissä 18 prosenttiin. Tulokset käyvät ilmi Ekomatcentrumin julkaisemasta vuosikatsauksesta, jossa selvitettiin kuntien luomuruoan käyttöä. Luomuelintarvikkeita ostettiin vuonna 2011 yhteensä 156 miljoonalla eurolla.

Kasvua oli 30 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Mikäli kasvu jatkuu, niin virallinen tavoite luomuelintarvikkeiden 25 prosentin osuudesta vuonna 2013 tullaan saavuttamaan. (lisää…)

Luomuviikon LuomuRokkaa-tapahtuma onnistui hyvin Etelä-Savossa

Etelä-Savossa syötiin torstaina 4.10 tiettävästi Suomen suurin määrä luomuruokaa yhden päivän aikana. Ruokailuun osallistui kaikkiaan 12 000 ihmistä. Idean äiti Mari Järvenmäki Mikkelin ammattikorkeakoulusta oli hyvin tyytyväinen monen eri tahon yhteistyönä toteutettuun Luomuviikon tempaukseen. (lisää…)

Luomuviikko: Meidän luomu

Lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.-7.10. on Luomuviikko. Tuottajat, yritykset, opiskelijat, koulut ja yhdistykset nostavat monenlaisissa tapahtumissa luomua esille ympäri Suomea. Yhteistyöhön on kutsunut Luomuliitto.

Viikon teema on Meidän luomu. Sillä halutaan sanoa, että suomalaiset ovat ottaneet luomun omakseen – ei tarvitse olla mikään erityinen päivä, jotta voi valita luomutuotteen. Luomu on osa arkea. (lisää…)

Maakuntien herkut saapuvat Helsinkiin – lähiruokaa pääkaupungin sydämessä 23.–25.8.

Toista kertaa järjestettävä Herkkujen Suomi kokoaa Helsingin sydämeen lähiruoan tuottajat ja ystävät. Rautatientori muuttuu torstaina suureksi lähiruokatoriksi, kun Helsinkiin saapuu yli 150 maakuntien lähiruokaherkkuja myyvää yritystä. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään yhteistyössä Syystober-olutjuhlan kanssa. Herkkujen Suomessa lähiruokaa voi ostaa mukaan sekä nauttia herkuista paikan päällä. Mukana on jälleen myös luomuyrittäjiä. (lisää…)

Aitojamakuja.fi -sivusto uudistuu

Elintarvikeyritysten valtakunnallisen hakupalvelun http://www.aitojamakuja.fi sivustouudistus on ottanut ensimmäiset askeleet. Sivuston ilmettä on raikastettu ja rakennetta selkiytetty.

Heti etusivulta löytyvät yhden napin painalluksen takaa yritysten hakupalvelu, tietoa paikallisruoasta ja ostopaikoista. Näistä viimeisin on tosin vielä osittain työn alla. ETSI-sivulta löytyy palveluiden alta esim. myymälöitä, verkkokauppoja ja ravintoloita. Ajankohtaiset uutiset näkyvät sivun alalaidassa. (lisää…)

Kolmen yliopiston yhteishankkeessa tutkitaan luomun yhteiskunnallista arvostusta

Vihreän talouden valtavirtaistuminen – luomutuotannon ja -kuluttamisen yhteiskunnallinen oikeuttaminen -tutkimushankkeessa tarkastellaan kestävään talouteen ja luonnonvarojen vastuulliseen hyödyntämiseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Tutkimus avaa uusia kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeitä näkökulmia kestävän talouden mahdollisuuksiin ja jännitteisiin. Pyrkimys kestävän talouden kehittämiseen vaatii tuekseen laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Kestävän talouden sosiaalisen hyväksynnän rakentumista tarkastellaan tutkimushankkeessa luomutuotannon ja -kulutuksen kautta. (lisää…)

Luomun kuluttajabarometri 2012 – Uudet luomutuotteet kiinnostavat

Ostoaikeet ovat lisääntyneet, mutta tuotetarjonnan toivotaan monipuolistuvan. Luomun kuluttajabarometri kuulostelee, miten suomalaisten kuluttajien mielipiteet luomuruoasta ja sen ostaminen kehittyvät.

Luomun kuluttajabarometri toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2010. Siihen verrattuna suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Luomua pidetään edelleen hyvänä vaihtoehtona. Luomutuotteissa nähdään paljon hyviä ominaisuuksia, joiden kirjo miellyttää erilaisia ihmisiä. Mutta kun kuluttajilta kysytään avoimella kysymyksellä miten luomutuotteet poikkeavat muista, mielikuvissa hallitsee tuotteiden puhtaus. (lisää…)