Asiasanat: markkinat

Luomutuotteiden matka lautaselle on haasteellinen

Luomulihaa myynnissäLuomun suosio on nousussa ja luonnonmukaisesti tuotetut elintarvikkeet kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän. Aktiivisin luomukulutus keskittyy pääkaupunkiseudulle, mutta ero muuhun maahan on kaventumassa. Jotta kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan, tietää se monia haasteita. (lisää…)

Luomulampaanlihan tuottajien määrä kasvaa Suomessa

Lammastilojen määrä kasvaa ja tilat laajentavat tuotantoaan. Etenkin luomulampaanlihaa saadaan yhä enemmän. Vuonna 2011 jo 13 prosenttia lammastiloista kasvatti luomulampaita. Kasvua edellisestä vuodesta oli 15 prosenttia.
Lammastalous on hyvin luomuinen tuotantosuunta, sanoo lammastalouden kehityspäällikkö Pia Parikka ProAgria Keskusten Liitosta.

(lisää…)

Luomun myynti nousi yli 200 miljoonaan euroon Suomessa

Suomen luomumarkkinat kasvoivat lähes neljänneksellä viime vuonna. Pro Luomu ry:n arvion mukaan luomutuotteita myytiin 202 miljoonalla eurolla vuonna 2012, mikä oli 24 % enemmän kuin edellisvuoden 163 miljoonaa euroa. Arvio perustuu kaupparyhmiltä kerättyihin tietoihin viime vuoden myyntiluvuista. (lisää…)

Pro Luomu ry: Luonnonmarjoista Lapin luomuvaltti?

Lapissa on maailman suurin luomukeruualue, pinta-alaltaan yli seitsemän miljoonaa hehtaaria. Sen ansiosta käytännössä kaikki Lapista poimittavat luonnonmarjat voisivat saada luomustatuksen. Luomukeruun laajeneminen edellyttäisi kuitenkin, että keruuluomun käytäntöjä ja valvontaa uudistettaisiin vastaamaan paremmin toisiaan.

– Nykyinen keruuluomukäytäntö ja valvontaohjeisto on kehitetty vuosituhannen vaihteessa viljelyluomun pohjalta, minkä takia se painottaa osin epäolennaisia asioita jokamiehenoikeudella poimittavien luonnonmarjojen osalta. Keruukäytännöt ja luomuvalvonta olisi hyvä saattaa ajan tasalle, toteaa luonnontuotetoimialakehittäjä Irja Mäkitalo ProAgria Lapista. (lisää…)

Satakunnassa olisi paljon luomupotentiaalia

Satakunta on vahva ruokamaakunta, joka kuitenkin sijoittuu vielä heikosti luomutilastoissa. Maakunnan maatiloista 4,1 % on luomutiloja ja pelloista 4,8 % luomua, kun koko maan vastaavat keskiarvoluvut ovat 7 % ja 9 %. Yleisen suuntauksen mukaisesti luomu on lisääntynyt tänä vuonna Satakunnassakin, mutta kasvupotentiaalia on yhä reippaasti. (lisää…)

Pro Luomu ry: Luomuruoan kysyntä jatkaa kasvuaan

Luomun kysyntä on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa luomuelintarvikkeiden myynnin arvo on lisääntynyt arviolta 23 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Pro Luomu ry:n laatima arvio perustuu eri kaupparyhmiltä kerättyihin tietoihin ja Nielsenin kuluttajapaneeliin.

Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta on tyytyväinen kysynnän kasvuvauhtiin. (lisää…)

Luomun kuluttajabarometri 2012 – Uudet luomutuotteet kiinnostavat

Ostoaikeet ovat lisääntyneet, mutta tuotetarjonnan toivotaan monipuolistuvan. Luomun kuluttajabarometri kuulostelee, miten suomalaisten kuluttajien mielipiteet luomuruoasta ja sen ostaminen kehittyvät.

Luomun kuluttajabarometri toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2010. Siihen verrattuna suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Luomua pidetään edelleen hyvänä vaihtoehtona. Luomutuotteissa nähdään paljon hyviä ominaisuuksia, joiden kirjo miellyttää erilaisia ihmisiä. Mutta kun kuluttajilta kysytään avoimella kysymyksellä miten luomutuotteet poikkeavat muista, mielikuvissa hallitsee tuotteiden puhtaus. (lisää…)

MMM linjasi luomutuotannon tavoitteen: 20 % luomuun vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti tänään suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus on sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua. Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa. Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua. (lisää…)

Luomumarkkinat kasvavat nopeasti

Luomumarkkinoiden arvo Suomessa nousi vuoden 2010 vajaasta 82 miljoonasta lähes 120 miljoonaan euroon vuonna 2011.

Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen volyymistä nousi prosentista 1,4 prosenttiin. Kasvuprosentti oli siis jopa 40, mikä on ennätyksellistä Suomessa. Joissakin Euroopan maissa on nähty vastaavia ja Suomi on selkeästi jäljessä luomumyynnissä luomun kärkimaista, mutta edelleen myös keskiarvosta. (lisää…)

Yhteistyö ratkaisee luomuketjussa

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin

Torstaina 9.2. UKK-instituuttiin Tampereelle kokoontui puolensataa ruokaketjun edustajaa. Nyt päättyvän ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen –seminaarissa toistettiin yhtä yhteistä nimittäjää – yhteistyön suurta merkitystä.

Kauppa ja ammattikeittiö valmiina luomun tarjontaan

– Luomun myynnin kehitys näkyy eri tuotteissa ja eri tuoteryhmissä eri tahtiin. Varsinkin kotimaisen luomun kysyntä on kasvanut myös lähiruokakeskustelun ansiosta. Tarjotkaa vain rohkeasti tuotteita myyntiin, kannusti Pirkanmaalta Lahteen siirtynyt kauppias Marko Laaksonen. (lisää…)