Asiasanat: ruokinta

Osaamista maan kasvukunnon hoitoon – Maitoa ja lihaa pienemmin ostopanoksin -kurssin materiaalit

Seinäjoella 1.-2.2.2018 pidetyn Osaamista maan kasvukunnon hoitoon  – maitoa ja lihaa pienemmin ostopanoksin -kurssin materiaalit löytyvät tältä sivulta. Kurssilla käsiteltiin maan kasvukunnon hoitoa, ravinteiden tasapainottamista ja lannan ravinteiden täydentämistä, lietelannan käsittelyä mikrobivalmisteilla, säilörehun valmistusta ja karkearehuvaltaista ruokintaa lehmien kestävyyden lisäämiseksi sekä kuultiin useita käytännön viljelijöiden ja urakoitsijan puheenvuoroja kotimaasta ja Englannista. Kurssin järjesti OSMO- hanke yhteistyössä TUOVA-hankkeen kanssa.
(lisää…)

Lypsättäviä säilörehuja Britanniasta

Seinäjoella 1.-2.2.2018 pidetyn Osaamista maan kasvukunnon hoitoon  – maitoa ja lihaan pienemmin ostopanoksin -kurssilla olivat esillä erilaiset säilörehut. Esillä oli säilörehunäytteitä Britanniasta sekä kotimaasta. Englantilaisista säilörehuista kaksi oli korjattu hyvin nuorena ja rehuarvot olivat erittäin korkeita. Kolmas säilörehu oli heinäsäilörehua. Kurssin järjesti OSMO- hanke yhteistyössä TUOVA-hankkeen kanssa. (lisää…)

Evira lopettaa luomunurmirehun säilöntäainelistan ylläpidon

IMG_3552 – KopioEvira poistaa luomutuotantoon soveltuvien säilörehun valmistuksessa käytettävien lisäaineiden luettelon Evira.fi-sivuiltaan 1.1.2014. Alkutuotannon toimijat voivat käyttää varastossaan nyt olevat tuotteet. Listan ylläpito lopetetaan, jotta kaikilla myyjillä ja markkinoijilla olisi yhdenvertaiset kilpailuedellytykset tuotteen markkinoinnissa. (lisää…)

Takkasaaren tilalla maitoa tuotetaan edullisesti palkokasvien avulla

Lypsylehmät kylmäpihatossa KuutokValkuaisomavaraiseen maidon- ja naudanlihantuotantoon Virossa tutustui 27 itä-suomalaista viljelijää heinäkuussa 2013.
Matkaohjelmassa oli luomumaitotila, joka myy tinkimaitoa Tallinnan kaupoissa, valkuais- ja rehuomavaraisesti maitoa tuottava tila, naudanlihantuotantoon erikoistunut entinen kolhoositila, Kuusikun tutkimusasema, maidon jatkojalostukseen erikoistunut tila.

(lisää…)

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari veti salin täyteen Leppävirralla 20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai tuhdit paketit uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä. Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio sekä Older Grupp Oy Virosta. (lisää…)

Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaarin aineistot

Kotoisen valkuaisruokinnan tehostaminen kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia sekä lampureita. Tehoa kotovaraiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen– seminaari  veti salin täyteen Leppävirralla  20-21.2.2011. Noin 100 tuottajaa sai sekä käytännön että tutkimustietoa ja uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä.  Lue lisää

 
Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle –hanke, ProAgrian eri hankkeet, MTT, Valio  sekä Older Grupp  Oy Virosta. (lisää…)

Lypsylehmien ja nuorkarjan ruokintaa kotoisilla rehuilla Virossa

Lehmän syöntikyky on ratkaisevaa kotoisiin rehuihin perustuvassa ruokinnassa. Sitä tulisi pyrkiä lisäämään kaikin keinoin. Nurmirehuja lehmä voi syödä hyvinkin paljon, mikäli sato korjataan riittävän varhaisessa vaiheessa ja saadaan säilymään ruokinnalliselta arvoltaan huippulaatuisena ruokintapöydälle asti. Kotoisiin rehuihin perustuvasta ruokinnasta kertoi tri Hindrek Older Virossa Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaarissa. 20.2.2013.

(lisää…)

Rehuarvojen määritys Virossa

Sinimailanen on erinomainen rehukasvi. Valkuaista siinä on runsaasti ja kuitua on vähän, kuitu on valtaosin sulamatonta. Sinimailasen maittavuus on hyvä.  Puna-apilassa sulamattoman kuidun pitoisuus nousee apilan tullessa nupulle ja edelleen kasvuston alkaessa kukkia. Rehujen analysointikäytännöistä ja tulosten tulkinnasta Virossa kertoi Viron maatalousyliopiston biokemiallisen laboratorion johtaja Mai Olesk  Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaarissa 20.2.2013.

(lisää…)

Luomuliitto: Valkuaisrehuntuotantoa täytyy kehittää

EU:n komission mukaan luonnonmukaisessa siipikarjan ja siantuotannossa saa edelleen käyttää viisi prosenttia tavanomaista rehua. Voimassa olevan EU:n luomuasetuksen mukaan sikojen ja siipikarjan maatalousalkuperäisten rehujen tulee 100 %:sesti olla luonnonmukaisesti tuotettuja.

Komissio päätti kuitenkin pitää voimassa tähän asti voimassa olleen poikkeuksen. EU-asetusta on tarkoitus muuttaa maaliskuussa 2012 siten, että 5 % tavanomaista rehua voi edelleen käyttää yksimahaisten kotieläinten ruokinnassa. Asetus tulisi takautuvasti voimaan vuoden 2012 alusta. (lisää…)