Asiasanat: yleistä

Ota kantaa luomun kehittämiseen luomuohjelmalla

Hallituksen luomualan kehittämisohjelman viimeistely on käsillä. Parhaillaan otakantaa.fi-palvelussa kerätään luomualan kehittämiseen mielipiteitä, näkökulmia ja ehdotuksia. Luomuohjelmaa koskeva kysely on auki huhtikuun 17. päivään asti. Myöhemmin keväällä ohjelma hyväksytään valtioneuvostossa. (lisää…)

EU: Ympäristöä säästävien hankintojen käsikirja suosittaa luomuruokaa

Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä, joka kuluttaa EU:ssa noin 16 % bruttokansantuotteesta. Kohdistamalla ostovoimaansa tavaroihin ja palveluihin, joissa otetaan huomioon myös ympäristö, he voivat edistää kestävää kehitystä merkittävästi, todetaan EU:n komission julkaisemassa Ympäristöä säästäviä hankintoja – käsikirjassa ympäristönäkökohtien huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa.

(lisää…)

Luomuinstituutin johtajaksi Pirjo Siiskonen

Luomuinstituutin johtajaksi on valittu 1. helmikuuta alkaen professori Pirjo Siiskonen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus perustivat Luomuinstituutin 2.11.2012 ja sen koordinaatioyksikkö on Mikkelissä.

Luomuinstituutin johtajan työsuhde on määräaikainen  vuoden 2016 loppuun  ja johtaja työskentelee Mikkelissä. Luomuinstituutin johtajan työnantajana toimii Helsingin yliopisto. (lisää…)

Ravitsemusekologian perusteos päivitetty

Hoffmann_Ernaehrung_ÖkologieKöyhyydellä, ylipainolla ja ilmastonmuutoksella ja monilla muilla maailmanlaajuisilla aikamme ongelmilla on suoria tai epäsuoria yhteyksiä ravitsemukseen. Yksinkertaiset ratkaisut, jotka eivät ota huomioon ongelmiin vaikuttavia moniavuorovaikutuksessa keskenään olevia eri tekijöitä, eivät johda toivottuihin tuloksiin.  Ne voivat jopa pahentaa ongelmia tai luoda uusia ongelmia. Esimerkiksi elintarvikkeiden niukkuus on lisääntynyt energiakasvien viljelyn lisääntymisen seurauksena. Niiden viljelyn tarkoituksena on helpottaa resurssien ehtymisen ongelmaa.

(lisää…)

YK:n Global Compact –aloite kestävän liiketoiminnan edistämiseksi

Global Compact Nordic logoGlobal Compact on Maailman suurin yritysten yhteiskuntavastuualoite. Se on YK:n alainen, yrityksille suunnattu aloite, johon liittyessä yritys sitoutuu noudattamaan Global Compactin kymmentä vastuullisen yritystoiminnan periaatetta ihmisoikeuksien, työn, ympäristön ja korruption vastaisen toiminnan alueelta. (lisää…)

Luomuvalvontaa esitetään yksityistettäväksi tai siirrettäväksi Eviraan

Luomuvalvontajärjestelmää ollaan uudistamassa. Maa- ja metsätalousministeriön asettama selvitysmies Sampsa Heinonen ehdottaa, että maataloustuotannon luomuvalvonta joko siirretään ELY-keskuksilta Eviran hoidettavaksi tai yksityistetään. Uudelleenjärjestelyn taustalla on suomalaisen luomutuotannon ripeä kasvu samaan aikaan, kun valtio on supistamassa luomuvalvontaa nykyisin hoitavien ELY-keskusten henkilöstöä ja rahoitusta. (lisää…)

Leppäkerttu – suomalaisen luomutuotannon tunnusmerkki

Euroopan unionin luomulainsäädännön lisäksi Suomessa on mahdollista liittyä mukaan noudattamaan vapaaehtoisia tuotantoehtoja. Leppäkerttu-merkin ensimmäiset tuotantoehdot on luotu suomalaisten luomuyhdistysten yhteistyönä Luomuliitossa 1988.

Leppäkerttu-merkin tarkoituksena on tuoda esiin ja vahvistaa luomuruoantuotannon suomalaisuutta ja paikallisuutta.  Tarkoituksena on myös kehittää luomutuotannon tuotantotapaa yhä ympäristöystävällisempään suuntaan sekä kiinnittää huomiota tuotantoeläinten kasvatus – ja hoito-olosuhteiden jatkuvaan parantamiseen. (lisää…)

Luomusatotilasto 2011

Luomuviljaa tuotettiin Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan vuonna 2011 yhteensä 82 miljoonaa kiloa. Määrä on kaksi prosenttia Suomen koko viljantuotannosta, ja yli 2 miljoonaa kiloa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin. (lisää…)

MMM linjasi luomutuotannon tavoitteen: 20 % luomuun vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti tänään suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus on sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua. Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa. Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua. (lisää…)