Asiasanat: yleistä

Joulukinkun ekotehokkuus

Tutkimuksessa tarkasteltiin tavanomaisen ja luonnonmukaisen sianlihan tuotannon ekotehokkuutta Etelä-Suomessa ja Tanskassa. Ekotehokkuus tähtää ympäristöä säästävään tuotantoon: vähemmästä pyritään tuottamaan enemmän. Tässä tutkimuksessa ekotehokkuutta mitattiin ekologisen selkärepun ja energia-analyysin avulla: ekologinen selkäreppu ilmaisee hyödykkeen tuottamiseen vaadittujen materiaalipanosten määrän ja energia-analyysi kertoo tuotteen tuottamiseen tarvittavan koko energiamäärän. (lisää…)

Luomun terveellisyys ja turvallisuus

Ympäristönsuojelu on osa Euroopan Unionin maatalouspolitiikkaa ja sen uudelleensuuntaamista. Tavoitteena ovat tuotantomenetelmät, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja tuottavat laadukkaita tuotteita. Erääksi ympäristöystävälliseksi tuotantotavaksi on uskottu luonnonmukainen tuotanto. Kuluttajatutkimusten mukaan terveellisyys ja turvallisuus ovat keskeisiä kuluttajien valintaperusteita. Tätä taustaa vasten tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luomuelintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden tieteellistä perustaa. Selvitys perustuu tietoon, joka on hankittu kansainvälisestä tieteellisestä kirjallisuudesta tietohakujen avulla ja perustuu noin 130 kirjallisuusviitteeseen. (lisää…)