Asiasanat: yleistä

Luomuviikko: Luomu esille!

Lokakuun ensimmäisellä viikolla yritykset ja järjestöt nostavat luomua esille. Luomuliitto koordinoi Luomuviikkoa toista kertaa.

– Luomusta on tullut arkipäivää. Tänä vuonna luomusta on puhuttu erityisen paljon ja sen edistäminen on kirjattu selkeästi muun muassa hallitusohjelmaan, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila.

– Kaupat ovat tänä vuonna nostaneet luomutuotteita entistä paremmin esille ja laajentaneet valikoimiaan. Tämä näkyy heillä selkeästi myös myynnin kasvuna, kertoo Nuutila. (lisää…)

BERAS: Maatiloja, tapahtumia ja keskus

Suomen Beras-keskuksen avajaisia juhlitaan 3.10. Suomen maatalousmuseo Sarkassa Loimaalla. Beras (Baltic Ecological Recycling Agriculture) on ravinteiden kierrätykseen käytännön ratkaisuja etsivä hanke, joka tuo esiin onnistuneita käytäntöjä esimerkkimaatiloilla ja erilaisilla tapahtumilla. Hanke on erityisesti aiemmissa osioissaan tuottanut myös paljon tutkimustietoa eri puolilla Itämerta – nyt tiedon levittämisellä ja soveltamisella on tärkein rooli. (lisää…)

Luomututkimuslaitos perustettu Unkariin

Luomututkimuslaitos on perustettu Unkariin. Yhteistyökumppanina toimii sveitsiläinen Luomututkimuslaitos FIBL. FIBL käynnisti luomututkimuksen kehittämistä Unkarissa tukevan hankkeen vuoden 2011 alussa. Kesäkuussa perustettu Unkarin Luomututkimusta ja luomuneuvontaa tekevä laitos (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi) tekee ja koordinoi luomututkimushankkeita. (lisää…)

Luomuviljely päihittää tavanomaisen 30 vuotisessa tutkimuksessa

Luomuviljelyn vahvuutena ovat hyvät sadot, maan viljavuuden paraneminen, tuoteturvallisuus ja ympäristönhoito sekä taloudellinen kilpailukyky. Näihin tuloksiin on tultu 30 vuotta jatkuneessa luomuviljelyä ja tavanomaista viljelyä vertailevassa tutkimuksessa Rodale-instituutissa Pennsylvaniassa. (lisää…)

Luomuviljely lisää monimuotoisuutta ja biologista tuholaistorjuntaa

 Luonnonmukainen viljely lisää peltojen monimuotoisuutta ja tehostaa luontaista tuholaistorjuntaa. Luomupelloilla kasvilajien ja pölyttäjien määrät ovat moninkertaisia tavanomaisiin peltoihin verrattuna. Myös kirvojen luonnollisia saalistajia on enemmän ja kirvoja selvästi vähemmän tavanomaisiin peltoihin verrattuna. Tämä osoittaa luonnonmukaisesti viljeltyjen peltojen huomattavasti suurempaa biologisen tuholaistorjunnan potentiaalia. Tavanomaisilla pelloilla torjunta-aineiden käyttö laski kirvamääriä lyhytaikaisesti, mutta kasvukauden lopussa kirvoja oli jopa enemmän hyönteisten torjunta-aineilla käsitellyillä pelloilla. Nämä tulokset on saatu saksalaisissa yliopistoissa tehdyssä EU:n rahoittamassa tutkimuksessa. (lisää…)

Öljyaikakauden huippu maailman öljyntuotannon tulevaisuuden analyysi

Uppsalan yliopiston tutkijaryhmä kritisoi Kansainvälisen Energiajärjestö IEA:n julkaisemaa World Energy Outlook 2008-raporttia tulevaisuuden öljyntuotantomäärien yliarvioinnista. IEA on OECD-maiden energia-alan asiantuntijajärjestö, jonka ennusteiden perusteella monet valtiot ja organisaatiot tekevät omia tulevaisuuden energiapoliittisia linjauksiaan. Uppsalan tutkijaryhmä ennustaa öljyn tuotannon laskevan nykytasosta vuoteen 2030 mennessä 75 miljoonaan tynnyriin päivässä, kun taas IEA ennustaa tuotannon kasvavan yli 106 miljoonaan tynnyriin. (lisää…)

Maabrändin luomutavoite on saavutettavissa

Maabrändityöryhmän viime vuonna esittämä tavoite luomutuotannon lisäämiseksi on saavutettavissa. Suomesta voi tulla Euroopan johtavia luomumaita, uskoo luomuselvitystä tehnyt europarlamentaarikko Tarja Cronberg. – Suomesta voi tulla johtava luomumaa niin imagoltaan, tutkimukseltaan kuin tuotannoltaan. Tällä hetkellä kulutus kasvaa voimakkaasti ja kauppaketjut ovat heränneet, totesi Cronberg puhuessaan syyskuun toisella viikolla Euroopan Vihreiden kesäyliopistossa Frankfurt am Oderissa. (lisää…)

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lisäksi ruoka on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista ihmisten arkipäivän elämässä. Se tiedostetaan jo, että maataloutemme ei ole kestävällä pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ympäris¬töhaittoja. Siitä, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehittää, ei kuitenkaan olla yksimielisiä. Luomunäkökulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kestävä kehitys. (lisää…)

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on herätty pohtimaan yhä laajemmin ruokavalion merkitystä terveydellemme. Lääketieteessä ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yhä teollistuvammasta elintarviketuotannosta sekä ympäristön saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pitää. Luomunäkökulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. (lisää…)