Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä

Elintarvikkeen kokonaislaadun huomioiva analyysijärjestelmä QualityAnalysisCriticalControlPoint
Suoraan tuoreesta porkkanasta valmistetussa soseessa maku on makeampi ja tuoreemman porkkanan makuinen ja haju on miellyttävämpi ja väri oranssisempi verrattuna pakastetusta valmistettuun. Rakenne oli vähemmän vetinen. Karotenoidien pitoisuudet olivat suuremmat suoraan tuoreesta porkkanasta tehdyssä steriloidussa porkkanasoseessa. Nämä tulokset ilmenevät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkija Marjo Särkkä-Tirkkosen työryhmineen tekemästä EU-tutkimushankkeessa.

Huomio kokonaislaatuun
Elintarvikkeen laatu voidaan määritellä eri tavoin käyttämällä fysikaalisia, kemiallisia ja aistinvaraisia muuttujia. Elintarviketurvallisuuden ja mikrobiologisen laadun rinnalla ovat muutkin laatutekijät nousseet yhä tärkeämmäksi valintakriteeriksi kuluttajan kannalta. Luonnonmukainen tuotanto käsittää koko elintarvikeketjun pellolta pöytään, mutta nykyisessä EU-lainsäädännössä (834/2007) ei kuitenkaan oteta kantaa merkittävästi esimerkiksi luomutuotteiden jatkojalostusprosesseihin ja niiden hyväksyttävyyteen. Siksi on todettu tarve analyysijärjestelmälle, joka optimoi tuotanto- ja valmistusprosessin huomioimalla myös tuotantoprosesseihin liittyvät tuotteen kokonaislaatuun vaikuttavat tekijät. Koko elintarvikeketjun kattava analyysi käsittäen elintarviketurvallisuutta, aistinvaraista laatua ja terveellisyyttä koskevat näkökohdat antaa tärkeätä tietoa tuotekehitykselle, jotta tulevaisuudessa voitaisiin nykyistä paremmin valmistaa kuluttajien odotuksia vastaavia elintarvikkeita: ympäristöystävällisiä, terveellisiä, maukkaita ja turvallisia.

Lue koko artikkeli LuomuTIETOverkon sivuilta: