Euroopan mestaruus Suomeen Taistele ilmastonmuutosta vastaan kilpailussa

 Mikkelin yhteiskoulun viime kevään abit Salla-Riina Hokkanen ja Heta-Elena Heiskanen voittivat Euroopan laajuisen kilpailun. Voiton he saivat projektityöllä, jossa esitetään ilmastonmuutoksen torjumista perustamalla laajapohjainen yhteistoimintaverkosto, jossa on edustettuina yritykset, koululaiset ja opiskelijat, tutkijat ja poliitikot.

Tämä kansainvälinen asiantuntijoista koostuma yhteenliittymä laatisi kehitysmaille eri olosuhteisiin räätälöityjä energian säästösuunnitelmia ja suunnitelmat toteutettaisiin kehitysapuna. Näin voitaisiin välttää aikaisemmat virheet ja siirtyä suoraan hyödyntämään ympäristöystävällisiä teknologioita.

-Kasvihuoneilmiö on torjuttavissa parhaiten, kun nuoret otetaan mukaan ideoimaan ja toteuttamaan käytännön toimia, sanoi Euroopan mestaruuden voittanut opiskelija Heta Heiskanen

Kestävään energiatalouteen kannustavan kilpailun järjestivät National Geographic-lehti ja sähköyhtiö Vattenfall 14–19-vuotiaille nuorille.

Kilpailuun saatiin 1747 työtä yli 4000 nuorelta 28 Euroopan maasta. Kilpailutöissä ilmastonmuutoksen torjumiseksi esitettiin kulttuurisia ja poliittisia ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavan elämäntavan muuttamiseksi, sekä innovatiivisia ideoita, joissa hyödynnettäisiin olemassa olevaa teknologiaa uudella tavalla. Kilpailutöiden korkea laatu ja runsaus ylittivät kilpailun järjestäjien odotukset. Eri puolilla Eurooppaa koululaiset ovat innostuneita ratkaisemaan ilmastonmuutoksen tuomia haasteita.

Kilpailu ja tausta-aineisto suomeksi

Kilpailun tulokset englanniksi

Voittotyö englanniksi

Teksti: Jukka Rajala