Finpro: urbaanit sopeutujat haluavat vuorovaikutusta ruokaan

Ihmiset haluavat aktiivisesti vaikuttaa ympäristönsä tapahtumiin. Resurssien jakaminen ja vanhan uudistaminen sekä uudelleenkäyttäminen luovat yhteisöille pysyvyyden ja jatkuvuuden tunteen. Ihmisillä on myös tarve löytää luonto ja hengähdystilansa, vaikka se olisi keinotekoisesti tuotettu pala luontoa keskellä kaupunkia.

Näitä ilmiöitä yhdistää urbaanit sopeutujat, uudenlainen ihmistyyppi, jonka Finpron ennakointiasiantuntijat ovat luoneet maailmalta koottujen signaalien pohjalta.

-Ihmisten tarpeet, lainsäädäntö, liiketoimintamallit ja teknologiat kehittyvät kiihtyvällä tahdilla, ja kuluttajien vaikutusvallan kasvu muuttaa liiketoimintaa globaalisti yhä sirpaloituneemmaksi. Yritysten on välttämätöntä tarkastella maailmaa uudella tavalla, jotta ne voivat tarttua nouseviin liiketoimintamahdollisuuksiin, Finpron toimitusjohtaja Kari Häyrinen sanoo.

Ilmiöön kuuluvat omavaraiset kaupungit, urbaani viljely ja ruuantuotanto. Siihen liittyy kiinteästi yhteisöllisyyden nousu, kestävät ja pysyvät arvot, jossa luodaan yhdessä parempaa. Asukasystävälliset ja inspiroivat kaupunkikeitaat sekä arjen toimivuus ja elämyksellisyys korostuvat kaupunkisuunnittelussa. Myös kaupunkien uudistaminen on arvossaan: olemassa oleville kaupunkikohteille etsitään uusia käyttötapoja.

Asukkaat voivat muun muassa kasvattaa kanoja Chicagon kaltaisissa suurkaupungeissa, piirtää katutaidetta asfalttiin tai hypätä vilvoittavaan kylpyyn uima-altaiksi muutettuihin roskalavoihin New Yorkissa. Yleisesti kestäviä ja vihreitä arvoja huomioidaan yhä enemmän kaupunkisuunnittelussa.

Luonto ja luonnonmukaisuus korostuvat ja ihmiset arvostavat vähiä luonnonvaroja entistä enemmän. Yhteys luontoon syntyy joko jalostamattomien raakamateriaalien tai täysin päinvastaisesti synteettisten, luontoa keinotekoisesti jäljittelevien materiaalien avulla. Laboratoriot yrittävät jäljitellä aitoa ja luonnonmukaista teknologian avulla. ’Valmista, tee ja parsi’ -asenne leviää, minkä ansiosta itse tehty, tuunattu ja korjattu ovat jälleen arvossaan. (Finpro)

Tiedote

Esittely

Teksti: Jukka Rajala