IFOAM maailman vastuullisin organisaatio -arvioi One World Trust

 IFOAM on nimetty vuoden 2008 parhaaksi kansainväliseksi toimijaksi riippumattoman One World Trust-järjestön jokavuotisessa valinnassa. Äskettäin julkaisemassaan raportissa One Word Trust arvioi 30 johtavan kansainvälisen toiminnan laadun: Arviointiperusteina olivat toimijan kokonaisvastuullisuus, läpinäkyvyys, osallistuvuus ja palautteiden vastaanottaminen ja käsittely.

Vuosiraportin päätoimittaja Robert Lloyd onnitteli IFOAM:ia voitosta.
-Ne luomutuotannon puitesäännöt, joita järjestö laatii, vaikuttavat sekä kuluttajiin että tuottajiin koko maailmassa. Siksi on tärkeää kehittää avoin neuvoa-antava menettelytapa, ja meidän arviomme mukaan IFOAM on onnistunut tässä erinomaisesti, sanoo Lloyd.

Erityisen korkeat pisteet IFOAM sai avoimuudesta ja osallistumis-mahdollisuuksista, jotka arvioinnin suorittaneiden mukaan vahvistavat järjestöä sekä jäseniä että muita tahoja kohtaan. IFOAM oli paras kyvyssä kytkeä ulkoisia toimijoita järjestön toimintaan. Avoimet toimintatavat ovat tärkeitä mm uraauurtavassa työssä kehittää kansainvälisesti luomualan valvontajärjestelmää, joka tunnustetaan laajalti ja johon luotetaan.

IFOAM sai 71 pistettä 100 mahdollisesta. Seuraaviksi sijoittuivat Euroopan Investointi- ja kehityspankki 70 sekä Kansainvälinen Valuuttarahasto ja UNICEF 69 pisteellä. Tämä taso tarkoittaa, että toimija noudattaa hyvien käytäntöjen periaatteita toiminnassaan. Hännänhuipuksi jäivät Kansainvälinen Olympiakomitea 32 ja Kansainvälinen Atomienergiakomissio 33 sekä NATO 36 pisteellä. Useat monikansalliset yritykset kuten Unilever 50 ja Carrefour 53 pistettä sijoittuivat edellisten väliin.

Luomualan kansainvälinen kattojärjestö International Federation of Organic Agricultural Movements IFOAM on perustettu vuonna 1972. Se on kansainvälinen riippumaton järjestö, joka luonnonmukaista maa- ja elintarviketaloutta kansainvälisesti. Sillä on 750 jäsentä 108 maasta. IFOAM edustaa luomualan järjestöjen kantaa kansainvälisillä foorumeilla, kuten YK:ssa.

IFOAM:n ylin päättävä elin on kaikkia jäseniä edustava yleiskokous, joka kokoontuu joka kolmas vuosi. Toiminnasta vastaa 10 jäseninen hallitus, jotka yleiskokous valitsee kolmivuotiskaudeksi. Hallitus nimittää edustajat erilaisiin työryhmiin ja komiteoihin jäsentensä suositusten perusteella.

One World Trust
tutkii, laatii suosituksia ja toimii suuremman avoimuuden ja vastuullisuuden aikaansaamiseksi maailman johtamisessa. Järjestö pyrkii myös vahvistamaan kansainvälistä lainsäädäntöä ja kaikkien toimijoiden samanarvoiseen kohteluun.

IFOAM arviointiraportti

www.ifoam.org

 Teksti: Jukka Rajala