Italia johtava luomumaa kouluruokailussa

Italiassa on tarjottu luomuruokaa kouluissa ja sairaaloissa hallinnollisilla päätöksillä vuodesta 2000 lähtien. Kansallisen lain tarkoituksena on edistää luomu- ja korkealaatuisen ruuan tuotantoa. Laki ei ole kovin selkeä ja luomuruokaa on säännöllisesti tarjolla toistaiseksi vain vähemmistössä kuntia (500 kunnassa 1800 kunnasta). Silti jo noin neljännes Italian koululaisista syö luomuruokaa, pääosin kaupungeissa. Yksistään Roomassa noin 140 000 koululaista syö päivittäin luomuruokaa.

Kouluateriat ovat olleet erittäin tärkeitä luomusektorin kehitykselle Italiassa monestakin syystä. Ne tekevät ekologisesti suuntautunutta maataloutta tunnetuksi lasten ja vanhempien keskuudessa. Ne myös helpottavat luomuviljelijöiden viljelysuunnitelmien tekoa, koska sopimusviljelijä tietää eri tuotteidensa menekin etukäteen; lapsi syö 100 g omenaa päivässä, 140 000 lasta syö 14 tonnia päivässä ja 70 t viikossa.

Kansallisen lain lisäksi kuusi maakuntaa on tehnyt omia päätöksiään. Neljässä maakunnassa luomuruoan osuuden tulee olla vähintään 50-60 %. Emilia Romagnan maakunnassa on menty pisimmälle: päiväkodeissa ja ala-asteilla tulee tarjota vain luomuruokaa, yläasteilla, korkeakouluissa ja sairaaloissa luomuruoan osuuden tulee olla vähintään 35 %. Muiden ruoka-aineiden tulee olla alueelta peräisin olevaa merkkiruokaa tai IP-tuotettua. Tavoitteena on, että vuonna 2005 maakunnan kaikki 350 000 koululaista söisivät luomuruokaa.

Italia on johtavia luomumaita Euroopassa. Vuonna 2002 Italiassa oli 50 000 luomuviljelijää ja luonnonmukaisesti viljeltyä peltoa 1,17 milj. hehtaaria, joka on noin 8 % koko viljelyalasta.

Lisätietoja asiasta saa ProBER- ja Consortium-bio -yhdistysten kotisivuilta.

ProBER on Emilia Romagnan maakunnan luomualan yhdistys, joka toimii aktiivisesti luomun kehittämiseksi yhteistyössä paikallishallinnon kanssa. www.prober.it/  

Consortium-bio on luomualan valtakunnallinen luomuyritysten yhdistys. Sen kotisivuilta voidaan hakea tietoja luomusta, mm. lainsäädäntöä luomuaterioista. www.consortium-bio.it