Kampanja viikoittaisen kasviruokapäivän puolesta kouluihin

Kouluruokakampanja Valitse vege kannustaa lisäämään kasvisravinnon käyttöä kouluissa. Tavoitteena on saada vähintään yksi viikoittainen kasvisruokapäivä kouluihin. Kampanjassa haastetaan positiivisella tavalla ihmiset miettimään päivittäisten valintojensa vaikutuksia ympäristöön, eläimiin ja hyvinvointiin.Kampanjan verkkosivustolta www.valitsevege.fi löytyy perusteluja kasvisruokailun puolesta, ohjeita kasvisruokailun koostamiseen, vaikuttamiseen sekä ”Kuinka vege olet -testi?”

Kasvisruokailu on kampanjan mukaan trendikästä ja monipuolista sekä terveellistä. Kasvisruokailulla otetaan kantaa tapaan kohdella eläimiä pelkästään tuotantovälineinä.
Kasvisruokailu nähdään myös valintana ympäristön ja maailman ruokahuollon turvaamisen puolesta. Ilmastonmuutoksen torjunnassa kasvisruokailu on merkittävä mahdollisuus. Kasvisruokailu on siten tulevaisuutta.

Kampanjasivuston mukaan Suomalaisten Ravitsemussuositusten mukaan ihmisen ruokavalion tulisi koostua pääosin kasviperäisistä elintarvikkeista. Ravitsemussuosituksissa annetaan mm. ohjeita kasvisaterian oikeanlaiseen koostamiseen.

Ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan huomioi ympäristöarvoja, tuotantoeläinten kohtelua tai maailman nälkäongelmaa siitä näkökulmasta, mikä voisi olla osaratkaisuna ympäristöongelmiin, eläinten parempaan kohteluun tai maailman nälkäisten ruokkimiseen. Ravitsemussuositukset perustuvat ensisijaisesti terveyden ja talouden näkökulmaan ja elintarviketeollisuus sekä kotieläintuottajat hyötyvät nykyisestä ravitsemustilanteesta. Tätä näkökulmaa halutaan korostaa tämän kampanjan yhteydessä.

Kampanjan takana ovat useat järjestöt, kuten Fauna, Vegaaniliitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Maan ystävät. Kampanjaa rahoittaa mm Ympäristöministeriö.

Kampanjasivusto www.valitsevege.fi

Viime talvena annetun Valtioneuvoston suosituksen mukaan valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa tulee tarjoilla luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa vähintään kerran viikossa vuonna 2010 ja kahdesti viikossa vuonna 2015.

26.8.2009 Teksti: Jukka Rajala