Kansainvälistä huippuosaamista Mikkeliin

Luomualan uusinta kotimaista ja ulkomaista tietoa välitetään Luomupäivässä 9.11.2011 Mikkelissä. Päivän 15 esityksestä kaksi tulee Euroopan luomututkimuksen huipulta, kun sveitsiläisen luomututkimuslaitos FIBL:n johtaja Urs Niggli luennoi luomupäivillä.

Ensimmäisessä luennossaan Niggli kertoo Luomumaataloudesta kestävän maatalouden osana. Esityksessään hän keskittyy maatalouspolitiikan, markkinoiden ja kuluttajien rooleihin luomun kehittämisessä ja tuo esiin esimerkkejä Sveitsistä, Saksasta ja Itävallasta. Toisessa esityksessään Niggli paneutuu Luomumaatalouden mahdollisuuksiin hillitä ilmastonmuutosta.

Sveitsiläinen  Forschungsinstitut für Biologischen Landbau (FIBL) on yksi Euroopan ja maailman johtavia luomututkimuslaitoksia. Sillä on toimipisteet Sveitsin lisäksi Saksassa, Itävallassa ja Unkarissa. FIBL tekee uraauurtavaa tutkimustyötä mm. luomumaatalouden ympäristövaikutusten arvioimiseksi tieteellisesti. Laitos on myös mukana soveltamassa tutkimustuloksia käytäntöön maatiloilla ja yritystoiminnassa.

FIBL:n johtaja Urs Niggli on aktiivinen luomun kehittäjä. Hän on mm. maailmanlaajuisen luomualan kattojärjestön IFOAM:in  sekä kansainvälisen luomututkijoiden seuran (ISOFAR) hallituksen jäsen.  Julkaisutoiminnan lisäksi Niggli  on aktiivinen esitelmöitsijä ja toimii useissa yliopistoissa vierailevana professorina. Hänen toimintansa on vaikuttanut mm YK:n maatalousjärjestö FAO:n aktivoitumiseen luomumaatalouden kehittämiseksi.

Luomupäivän Tuotanto kasvuun 9.11. Mikkelissä  järjestävät Luomuliiton LuoMeNek-hanke yhdessä Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hankkeen kanssa. Luomupäivät ovat alan merkittävimpiä tapahtumia, joissa asiantuntijat ja yrittäjät kokoontuvat vaihtamaan ajatuksia.

Urs Niggli pitää myös avoimen yleisöluennon Mikkelissä torstaina 10.11.2011 klo 16.30 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa aiheesta Luomumaatalouden rooli 2000-luvun maataloudessa – esimerkkinä Sveitsi.

LuomuTIETOverkko