Kirkon ilmasto-ohjelma: kiitollisuutta, kunnioitusta, kohtuutta ja luomua

Suosi ruokavaliossasi kasvikunnan tuotteita, luomua ja lähiruokaa. Jos syöt sekaruokaa, voit suosia perinteistä ns. Välimeren ruokavaliota, jossa lihatuotteet ovat enemmän mausteen kuin pääruuan asemassa. Lihan syönnin vähentämisellä on suuri vaikutus ilmastonmuutoksen torjumiseen. Tämä on yksi esimerkki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suosituksista, joita se antaa 10.6. julkistamassaan ilmasto-ohjelmassa.

Asenne tärkeä
Ilmasto-ohjelman ydin sisältää kolme asennetta, jotka kirkko haluaa tuoda mukaan ilmastotalkoisiin: kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus.

Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan kirkko liittyy ilmastonmuutoksesta vastuuta kantaviin omalla viestillään. Kirkon viesti on myönteinen ja toiveikas: ”Motivaatio ilmastotalkoisiin ei tule syyllistämisestä vaan kiitollisuudesta. Sitä hyvää mitä olemme Jumalan lahjana saaneet haluamme jakaa toinen toisillemme jatkossakin”, arkkipiispa sanoi.

Kirkon tehostuva tietoisuus ilmastonmuutoksesta näkyy erityisesti kahdella saralla: Kiinteistöjen lämmityksessä voidaan siirtyä uusiutuviin energianlähteisiin. Toiseksi kirkko voi viedä ilmastoviestiä tehokkaasti eteenpäin niin päiväkerhoissa, rippikouluissa kuin aikuistenkin parissa.

Suosituksia
Ilmasto-ohjelman käytännön suosituksia ovat muun muassa:

  • kauppaketjukuva_okArvioi ja muuta elämäntapasi yhdessä perheesi kanssa kohtuullisemmaksi
  • Rukoile ja hiljenny
  • Nauti luonnosta ja sen ihmeistä
  • Pyhitä lepopäivä ja etsi muuta sisältöä kuin kuluttaminen
  • Suosi ruokavaliossasi kasvikunnan tuotteita, luomua ja lähiruokaa
  • Jos syöt sekaruokaa, voit suosia perinteistä ns. Välimeren ruokavaliota, jossa lihatuotteet ovat enemmän mausteen kuin pääruuan asemassa.
    Lihan syönnin vähentämisellä on suuri vaikutus ilmastonmuutoksen torjumiseen.
  • Vaikuta seurakunnassasi, paikkakunnallasi ja kansanedustajaasi!

Seurakunnissa suurimmat haasteet liittyvät seurakuntien energiatalouteen: liikenteeseen, rakennuksiin, koneisiin ja laitteisiin.

Vastuu luomakunnasta
Kirkon ilmasto-ohjelman laatineessa työryhmässä mukana ollut pastori, teologian tohtori Pauliina Kainulainen huomautti, että vastuu luomakunnasta kuuluu aivan kirkon ydinolemukseen. Kirkko katselee elämää aina toivon läpi: ”Erityisesti lapsille ja nuorille haluamme viestiä, että tulevaisuutta ei ole peruutettu”.

Ekoteologiaa arkielämään
Ekoteologiaa tutkineen Kainulaisen mukaan viimeistään nyt on aika irtisanoutua hallitsevasta ja etäisestä asenteesta luontoon. Hänen mukaansa nykyihminen voisi ottaa oppia muinaisesta asenteesta, joka piti luontoa pyhänä. Siihen mikä on pyhää suhtaudutaan nöyryydellä ja kunnioituksella. ”Se olisi merkittävä ja hyödyllinen asennemuutos tässä tilanteessamme”, Kainulainen toteaa.

Evl kirkon ilmasto-ohjelma 2008

Teksti: Jukka Rajala