Kotimaista luomukauraa heikosti saatavilla

Viljan puintiin on päästy ennätyksellisen ajoissa ja puinnit ovatkin loppusuoralla. Kotimaisen luomuviljan tilanne näyttää heikolta tänä syksynä erityisesti kauran osalta. Kesän kuivuus madaltanee lähinnä kevätviljojen satotasoja.  Keskisessä Suomessa satotasot ovat pitkän aikavälin keskitasolla, mutta etelässä satotaso on heikompi.

– Erityisesti luomukauraa tulee olemaan markkinoilla reilusti alle puolet edellisvuotisesta määrästä, koska viljelypinta-ala on laskenut lähes neljänneksen ja satotaso tulee olemaan noin 1000kg/ha alempi kuin viime vuonna, ennustaa agronomi Harri Laine, joka seuraa työkseen viljamarkkinoiden kehitystä.

Viljojen laatuun vaikuttaa kesän säiden lisäksi kevään kylvöajankohta. Syysviljojen hehtolitrapainot näyttävät olevan normaalia parempia, mutta kauralla ne ovat heikkoja ja vastaanottorajoja joudutaan laskemaan niin luomussa kuin tavanomaisessakin kaurassa. Viljelijöillä on jonkun verran varastoissaan edellisvuotista kauraa, joka on kysyttyä tavaraa markkinoilla hyvän laatunsa takia.

Luomurukiista markkinoilla on jopa ylitarjontaa, vehnässä kotimainen sato riittänee. Kauran riittävyys tulee olemaan ongelma.  Myöskään muualta maailmassa ei ole odotettavissa hyviä satoja, joten luomukaurasta tulee olemaan kova kysyntä.

– Voisimme olla vahva luomukauran tuottaja maailman markkinoilla. Kauraa tulisi viljellä joka vuosi reilusti, jotta hintapiikkejä ylöspäin ei syntyisi. Hintojen sahaaminen ylös-alas ei palvele ketään. Korkeat hinnat Suomessa johtavat vain luomukauran viljelyn siirtymiseen Keski- ja Itä-Eurooppaan. Arvioi Erkki Pöytäniemi, Organic Food Finland -vientirenkaan vetäjä.

Ensi kaudella luomukaurasopimuksia tehdään paremmilla hinnoilla, nythän kaurasta saa korkeamman hinnan vapailla markkinoilla kuin viime kevään sopimuksilla. Luomukauran viljelypinta-alaa tarvitaan reilusti lisää, koska vientikin kasvaa tasaisesti. Syysviljoista kannattaa suosia vehnää, koska ruista on markkinoilla reilusti yli kysynnän. (Luomu.fi)

Luomuviljamarkkinat VYR

Marja Nuora

Artikkeli on kirjoitettu Maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä rahoituksella.