Kouluruokaraportti suosittaa kouluihin paikallista, vuodenajanmukaista ja luomuruokaa

Ruokaruuan kehittämistä selvittänyt työryhmä suosittaa koululounailla tulisi tarjota lämmin ateria, joka on valmistettu koulun omassa keittiössä tuoreista ja vuodenajanmukaisista raaka-aineista.
Ruoka tulisi liittää kestäviin ruokahankintoihin ja parantaa oppilaiden koulutusta ruuan alkuperästä.

Kouluruuan valmistajien tulisi käyttää paikallisia, vuodenajanmukaisia ja luomuelintarvikkeita aina kun se on mahdollista ja tukea siten ruokaketjujen kehittämistä, ja tulisi varmistaa, että koulun keittiöhenkilöstön koulutus sisältää riittävästi tietoa vuodenajanmukaisesta, paikallista ja luomuruoasta.

Oppilaiden tulisi katsoa pitemmällä tähtäimellä tulevaisuuteen ja syödä koulussa hyvä terveellinen ateria. Heidän tulisi oppia, mistä heidän ruokansa tulee ja olla kiinnostuneita siitä, kuinka se on tuotettu, ja että paremman ruokatietouden tulisi sisältää myös käytännön ruuan valmistustaidot.

Makeiset, leivonnaiset, perunalastut ja virvoitusjuomat tulevat häviämään koulujen kahviloista, pikaruokaloista ja automaateista.

Kouluruokailusuositusten ydinkohtia:

  • Makeisia, leivonnaisia perunalastuja ja virvoitusjuomia ei tulisi olla koulussa saatavilla.
  • Suolaisista välipaloista vain pähkinät ja siemenet sallitaan – ja niissä ei saa olla lisättyä sokeria eikä suolaa.
  • Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia tulee olla saatavilla.
  • Oppilaiden saatavilla tulee olla kylmää vettä vapaasti ja sitä tulee olla muualla kuin WC-tiloissa.
  • Juomista tarjolla saa olla vain pullotettua vettä, vähärasvaista maitoa, tuoremehuja, jogurttia ja maitojuomia, joissa on vähemmän kuin 5 % sokeria sekä näistä tehtyjä juomia, sekä teetä tai kahvia. -Keinotekoiset makeutusaineet sallitaan ainoastaan tämän tyyppisissä juomissa.
  • Jokaisessa koulussa tulisi olla koko koulutoiminnan kattava ruoka- ja ravitsemusohjelma, joka on linjassa koulun opetussuunnitelman kanssa.

http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/848d689047cb466780256a6b00298980/65ebadd1b76761728025708f0039a9b1!OpenDocument

http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/848d689047cb466780256a6b00298980/90ad16e3834139698025712600385313!OpenDocument

Kouluruokatiedotteita Soil Association

 Teksti: Jukka Rajala