KRAV juhlii näyttävästi

Ruotsin luomuvalvontajärjestö KRAV juhlii 25-vuotispäiviään Tukholman messukeskuksessa 12.11. 2010 tulevaisuuspäivä-työpajan merkeissä.

– Emme ole koskaan järjestäneet näin valtavaa työpajaa, tulevaisuuspäivää, jossa kaikki luomumarkkinoita kehittävät ja edistävät tahot kokoontuvat keskustelemaan yhdessä, kuinka voimme edelleenkin olla kehityksen kärjessä, sanoo KRAVin markkinointipäällikkö Pia Högström.

Työpajapäivä järjestetään Pohjoismaiden suurimman ruoka- ja juomamessun, Det goda köket, yhteydessä Tukholmassa. Ohjelmassa on aamupäivällä paneelikeskustelu ja iltapäivällä jakaantuminen yhteentoista työryhmään. Päivän aikana on tarkoitus pohtia sitä, miten voidaan yhdessä edistää ruokasektorin kestävää kehitystä, miten kukin osallistuu kehitykseen ja mikä on KRAVin osuus. Illalla juhlavieraita viihdyttää ympäri Ruotsia kesän pyöräillen keikkaillut laulaja ja koomikko Emil Jensen.

Päivän tarjoiluista vastaa yksi Ruotsin kuuluisimmista luomukokeista Renée Voltaire.

– Toivottavasti ruuan mukana tulee välittämisen ja rakkauden maku. Että ruoka maistuu ”todelliselta”, sanoo Renée Voltaire. Häntä voi auttaa syntymäpäivämenyn suunnittelussa osallistumalla KRAVin ja ruotsalaisen ruokanettisivun järjestämään kilpailuun, jossa parhaaksi valittu luomulounasresepti pääsee mukaan päivän menyyn.


Luomudeittaus uusi aluevaltaus
Myös 50 ensimmäistä luomudeittaajaa saa ilmaislipun tapahtumaan. KRAV lanseeraa yhdessä deittisivuston kanssa uuden konseptin, jossa seuraa hakeva voi ilmaista kiinnostuksensa luomuruokaa ja ilmasto- sekä ympäristökysymyksiä kohtaan ja löytää samanhenkistä seuraa. Ajatus syntyi tapahtumassa virallisesti julkaistavan kuluttajatutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan KRAV-tuotteita eniten käyttävä ryhmä on sinkut.


Markkinajohtaja
KRAV on rekisteröity tuotemerkki, jonka omistaa KRAV ekonomisk föreningen -yhdistys, johon kuuluu yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka edustavat viljelijöitä, jalostajia, kauppaa ja kuluttajia sekä ympäristöstä ja eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneita tahoja. Yhdistyksen piirissä on noin 3000 viljelijää ja 450 yritystä. 1980-luvun puolessa välissä muutaman luomuyhdistyksen perustamasta yhteistyöjärjestöstä on kasvanut merkittävä luomualaa Ruotsissa kehittävä yhteistyöelin, joka vastaa omien luomusääntöjensä kehittämisestä, kansainvälisestä yhteistyöstä, edunvalvonnasta, markkinoinnista ja tiedottamisesta.

Ruotsissa markkinoitavista luomutuotteista noin 80 prosenttia on KRAV-merkittyjä. SIFOn juuri tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan KRAV-merkki on tunnetuin ja arvostetuin ruuan laatumerkki Ruotsissa, sen tunnettuus on huikeat 99 %. Tutkimuksen mukaan myös viidennes ruotsalaisista haluaa ostaa lisää KRAV-tuotteita. KRAVin kuluttajille näkyvää toimintaa on muun muassa kuluttajalehti Reko ja teemapäivät kaupoissa. Yhdistys on myös äskettäin kehittänyt yhteistyössä Svensk Sigillin kanssa kestävän kehityksen ympäristökriteerit elintarvikkeille ja ilmoittanut kolmen vuoden sisällä sisällyttävänsä ne kaikkiin KRAV-sääntöihin.

KRAVin kotisivut 

Tulevaisuuspäivän kotisivu

SIFOn tutkimus 

Teksti: Marja Nuora

Artikkeli on kirjoitettu Maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä rahoituksella.