Kuuban luomupuutarhoista video

Kuubassa harjoitettiin aikaisemmin runsaasti kemiallisia panoksia käyttävää ja paljon polttoainetta kuluttavaa hyvin pitkälle teollistettua maataloutta. Lähellä Pohjois-Amerikka ja Euroopassa nykyisin harjoitettua maataloutta. Kuubassa erikoistuttiin sokeriruoón, tupakan ja muiden rahakasvien viljelyyn. Elintarvikkeet, öljy, väkilannoitteet ja torjunta-aineet sekä koneet tuotiin halvalla Neuvostoliitosta.Mutta Neuvostoliiton hajottua vuonna 1990 Kuuban öljyn, väkilannoitteiden ja torjunta-aineiden sekä koneiden saanti romahti. Hetkessä Kuubaa kohtasi elintarvikekriisi. Kuubassa oli pakko palata perusasioihin, jotta selviydyttäisiin ja saataisiin väestölle elintarvikkeita. Kuubassa lähdettiin voimakkaasti kehittämään vähän ulkoisia tuotantopanoksia käyttävää, omavaraista, luonnonmukaista maataloutta.

BBC kertoo nyt julkaisemallaan videolla Havannan puutarhoista ja puutarhureista. Siitä kuinka vihanneksia ja hedelmiä viljellään lähellä kuluttajia ilman öljyä traktorien polttoaineeksi, ilman väkilannoitteita ja kemiallisia torjunta-aineita.

Havannassa on 200 puutarhaviljelmää, jotka tuottavat neljä miljoonaa tonnia vihanneksia vuodessa auttaen Kuubaa olemaan 94-prosenttisesti omavarainen hedelmien ja vihannesten suhteen.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8213617.stm

16.9.2009 Teksti: Jukka Rajala