Lähiruoan edistämiseen vauhtia USA:ssa maataloushallinnon kehittämisohjelmia muokkaamalla

Maataloushallinnon eri ohjelmia ollaan rukkaamassa paremmin tukemaan lähiruoan käyttöä USA:ssa. Suunnitelmat käyvät selville apulaismaatalousministeri Kathleen A. Merriganin julkistamasta muistiosta.Kehittämisen kohteita ovat mm: viljelijöiden suoramyyntipisteiden kehittäminen ja uusinvestoinnit, julkiset ammattikeittiöt ja elintarvikkeiden jatkojalostusyksiköt, voittoa tuottamattomien järjestöjen rakennus- ja välineinvestoinnit, joita käytetään elintarvikkeiden jakeluun, ruoanvalmistuksen kurssitoiminta ja yhteisöllisten ruokapankkien toiminnan kehittäminen.

Tarkoitus on muokata useita eri kehittämis- ja tukiohjelmia siten, että lähiruoan tuottajat ja markkinoijat voisivat hyödyntää näiden ohjelmien tarjoamia edullisia rahoitusmahdollisuuksia aikaisempaa paremmin.

Viljelijät ja yrittäjät voivat saada pitkäaikaisia lainoja ja avustuksia toiminnan sekä suunnitteluun että käynnistämiseen. lainaa voi saada jopa 80 prosenttia kustannuksista ja laina-aika voi olla 15 vuoden pituinen. Avustuksien saannissa etusijalla ovat pienet ja keskisuuret perheviljelmät sekä yhteistyötä helpottavat hankkeet. Kymmenesosa avustuksista on tarkoitus varata sosiaalisesti heikommassa asemassa olevien viljelijöiden toiminnan kehittämiseen.

Lähiruoalla tarkoitetaan paikallisesti tuotettuja, jalostettuja ja markkinoituja elintarvikkeita. Lähiruokaa voidaan kuljettaa enintään 600 kilometriä tai se tulee markkinoida osavaltion sisällä.

Apulaismaatalousministeri Kathleen A. Merrigan on hoitanut kestävien ruokajärjestelmien professouuria Tuffin yliopistossa vuodesta 2002. Sitä ennen hän työskenteli maatalousministeriössä jo Clintonin hallituksen aikana valmistellen mm luomulainsäädäntöä. Hän on työskennellyt myös FAO:ssa luomumaatalouden kehittämistehtävissä.

Lähiruokamuistio
www.organicconsumers.org/artman2/uploads/1/
local_food_memo.doc.pdf

Merriganin nimitysuutinen
www.usda.gov/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_1OB?
contentidonly=true&contentid=2009/02/0047.xml
Kestävien ruokajärjestelmien professuuri ja koulutusohjelma
http://nutrition.tufts.edu/1174562918439/Nutrition-Page-nl2w_1177953852962.html

2.9.2009 Teksti: Jukka Rajala