Lähiruokaviestiä viedään pitkin länsirannikkoa

Jo kolmatta kertaa järjestettävä lähiruokaviesti lähti liikkeelle maanantaina 31.8. klo 10 Muhokselta kohti Helsinkiä. Viestiä lähti viemään 45 pyöräilijää. Viesti kulkee polkupyörillä yli 400 kilometrin matkan Suomen länsirannikkoa pitkin ja päättyy lauantaina 5.9. Helsinkiin, Yrittäjänpäivän tapahtumaan.Lähiruokaviestin teemana vuonna 2009 on ”Suosi sesonkia” ja pääasiallinen viesti on kestävien valintojen ja erityisesti luonnonmukaisten, sesonginmukaisten ja kasvisaterioiden käytön edistäminen julkisissa ruokapalveluissa (valtioneuvoston periaatepäätös 2009).Viestiväen aamu alkoi pirteästi Muhoksen terveyskeskuksessa, jossa viljelijä Leo Vimpari tarjosi tyrnimehua samalla kun toi keittiölle pakastemansikoita. Ruokalusikallisesta tyrnimehua saa päivän C-vitamiinitarpeen ja runsaasti myös muita vitamiineja, hinta alle 20 senttiä per annos. Tätä mehua tarjoillaankin nyt Muhoksen terveyskeskuksessa usein.

Ruokapalveluesimies Minna Henttunen kertoi, että he ostavat aina ensin kotimaisia marjoja ja ellei niitä ole saatavilla, vasta sitten tukusta ulkomaisia. Lähihankinnat ovat mahdollisia, kun lähellä tuotetuille tuotteille on saatu kunnan johdon tuki.

Viestin aikaan keskustellaan mm. siitä, mikä estää kuntia ostamasta oman paikkakunnan perunaa? Minne on hävinnyt kotimainen kala ruokapalveluiden aterioista tuhansien järvien maassa ja merenrantakaupungeissa?
Mistä asiakas voi tietää, onko annokseen käytetyt raaka-aineet tuoreita?

Lähiruokaviestissä on noin 300 osallistujaa ja seitsemän joukkuetta. Reitin varrelle alueen aktiiviset toimijat järjestävät toritapahtumia ja mm. päiväkotilasten ja koululaisten tervehdyksiä.
Viestin suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.

Lähiruokaviesti järjestää Ekocentria yhteistyössä MTK:n, SLC:n ja Suomalainen ruokakulttuuriohjelman (Sre) kanssa.

Reitti, aikataulut ja tietoa paikallisista tapahtumista Lähiruokaviestin internetsivuilla
www.ekocentria.fi/alltypes.asp?d_type=5&menu_id=1364
Lisätietoja myös www.sre.fi internetsivulta.
MTK:n tiedottaja Anne Rauhamäen tunnelmia ja kuvia matkan varrelta
www.mtk.fi/maatalous/ruoka/lahiruoka/fi_FI/
lahiruokaviestin_tunnelmia/

2.9.2009 Teksti: Jukka Rajala