Laidunrehulla tuotettu maito ja liha parempaa terveydelle ja ympäristölle

Laitumella kasvaneiden eläinten liha ja maito ovat terveellisempiä ihmiselle ja parempia ympäristölle ja eläinten hyvinvoinnille, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus.

Laitumella tuotettujen eläinten tuotteissa on enemmän omega 3-rasvahappoja, ravinteiden päästöt ympäristöön jäävät pienemmiksi ja eläimet voivat paremmin, koska ne saavat liikuntaa ja auringonvaloa. Parempi lannan hyödyntäminen vähentää myös uusiutumattomien raaka-aineiden kulutusta.

Ympäristöhyötyjä ovat mm: pienempi fossiilisen energian tarve, pienempi maan eroosio ja viljavuuden heikkeneminen, parempi vesien laadulle, parempi luonnon monimuotoisuudelle ja parempi ilman laadulle.

-Ostamalla nurmirehulla tuotettua lihaa ja maitoa on kuin ajaisi hybridiautolla, sanoi Margaret Mellon, Ruoka- ja ympäristöohjelman johtaja. Se ei ole vain hyvää sinulle, se on parempaa naapureillesi ja parempaa maalle. Kannustamme perheitä valitsemaan laidunrehua saaneiden eläinten lihaa ja maitoa.

Lähde:
Greener Pastures: How Grass-fed Beef and Milk Contribute to Healthy Eating. 2006. Union of Concerned Scientists.

Teksti: Jukka Rajala