LRF kampanjoi luomuun siirtymisen puolesta Ruotsissa

Maataloustuottajaliitto LRF kannustaa viljelijöitä siirtymään luomuun. Järjestö on käynnistänyt hankkeen kampanjoimaan luomuun siirtymisen puolesta. LRF on palkannut hankkeeseen vetäjän 20.10.2008 alkaen kesään 2009 asti.

LRF:n luomuhanke järjestää virikepäiviä eri puolilla Ruotsia. Tarkoitus on saada viljelijät näkemään luomuun siirtymisen tarjoamia mahdollisuuksia.

Bli en vinnare på ekologisk produktion  – eli tule voittajaksi luomutuotannossa – on hankepäivien herättävä otsikko. Virikepäivillä on esillä hyviä esimerkkejä sekä neuvojia ja liike-elämän edustajia. Näin kertoo hankevetäjä Hulda Runsten, joka on kotoisin Jämtlannista, luomumaitotilalta.

Ensimmäinen viriketilaisuus järjestettiin jo lokakuun lopulla. Virkepäiviä on tulossa joka maakuntaan kevätkaudella.

Kokemusta hankevetämisestä Huldalla on jo viime vuodelta, jolloin hän veti Pohjois-Ruotsissa Pohjoisen luomuliha-hanketta. Hankkeen tavoitteena oli järjestää luomulihan teurastusmahdollisuus Pohjois-Ruotsiin.

Hulda on ollut jo useamman vuoden Ruotsin maataloustuottajien nuorten tuottajien hallituksen jäsen. Nyt hän on myös Pohjois-Ruotsissa käynnistyneen uuden luomuteurastamon hallituksen jäsen.  Hänen isänsä on ollut jo useita vuosia Jämtlannin luomuyhdistyksen puheenjohtajana.

Hulda on hyvin tyytyväinen, että LRF on vihdoin alkanut aktiivisesti toimia luomutuotannon edistämiseksi.

LRF:n luomuhankkeen taustalla on mm se, että luomutuotteiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2007 luomumyynti kasvoi 30 prosenttia, ja luomumyynnin ennakoidaan kasvavan saman verran myös vuonna 2008. Mitään merkkejä laman kohdistumisesta luomutuotteiden kysyntään ei Ruotsissa ole havaittavissa.

Virikepäivän ohjelma netissä: Bli en vinnare på ekologisk produktion

9.1.2009 Teksti: Jukka Rajala