Luomuaurinko loistaa 2 500 luomutuotteessa

Valvotusta luomutuotannosta kertova vihreä aurinkomerkki löytyy 2 472 Suomessa myytävästä luomutuotteesta. Lähes puolet tuotteista on kasviksia ja kolmannes viljatuotteita.- Suomessa alle kymmenesosa luomutuotteista on eläintuotteita kuten maitoa, lihaa ja kanamunia. Kuluttajat toivovat uusia tuotteita juuri näihin tuoteryhmiin. Esimerkiksi paljon kysyttyä luomubroileria tai -kalaa ei Suomessa ole lainkaan saatavilla, kertoo Finfood – Suomen Ruokatieto ry luomuyksikön johtaja Sampsa Heinonen.

Myös jalostettuja aurinkomerkittyjä tuotteita kaivataan kauppojen hyllyille lisää. Vaikka luomujalosteiden valmistuksessa sallitaan vain muutamia lisäaineita, voi käytännössä kaikkia maataloudesta peräisin olevia elintarvikkeita valmistaa myös luomulaatuisina.

– Esimerkit meiltä ja maailmalta kertovat, että vaikkapa lenkkimakkaran tai nallekarkkien valmistus onnistuu myös ilman keinotekoisia väri- tai aromiaineita, Heinonen toteaa.

Luomu – valvottua tuotantoa -merkkiä saa käyttää EU:n luomuasetuksen mukaisissa tuotteissa, joiden luonnonmukaisuutta valvoo suomalainen viranomainen. Merkin käyttöä ei ole sidottu kotimaiseen raaka-aineeseen tai valmistukseen, vaan käyttöoikeuden saa myös ulkomaista alkuperää oleviin luomutuotteisiin, kunhan viljelyn ja valmistuksen valvontaketjuun osallistuu myös Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Esimerkiksi kahvi voi olla samanaikaisesti luomua, reilua kauppaa ja paahdoltaan suomalaiseen makuun sopivaa.

Aurinkomerkin käyttöoikeus on 471 toimijalla. (Ruokatieto)
www.ruokatieto.fi/finfood/finnfoo1.nsf/newsbyid/B0AD
6108E3489C4AC225755B002C9200?opendocument