Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa

Kanat laitumella – KopioLuomumunat ovat kuluttajien suosimia luomutuotteita. Lähimarkkinointiin kaivataan lisää luomumunien pientuottajia. Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa –kurssi järjestettiin 28.- 29.11.2013 Mikkelissä. Kurssi oli osa  Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle–hanketta. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti ja Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus yhteistyössä ProAgria Etelä-Savon kanssa.

Kurssin sisältö suunnattiin pienkanaloiden nykyisille hoitajille ja pienkanalan perustamista suunnitteleville. Pienkanalassa kanoja on enimmillään tuhannen luokkaa.  Pienkanalan munat myydään pääosin paikallismarkkinoilla.

Ensimmäisenä kurssipäivänä luomusiipikarjan asiantuntija Ulla Holma kertoi luomukananmunantuotannon tilanteesta meillä ja muualla Euroopassa sekä luomueläintuotannon perusperiaatteista.

Kanat tulossa ulkoilemaanLuentomateriaalin löydät tästä:
Holma_U._Luomu_Siipimarkkinat_28112013

Ulla Holma jatkoi kertomalla kanojen alkuperästä ja lajinmukaisesta hoitoympäristöstä.
Holma_U._Perustietoa_kanasta_28112013

Kolmantena aiheena ensimmäisenä päivänä oli kanojen ruokinta.
Holma_U._Kanojen_luomuruokinta_28112013

Maaseutupäällikkö Sirpa Leväinen kertoi kanojen pidon ja munien myynnin luvista.
Levainen_S._Kananmunantuotannon_luvat_28112013

Siipikarjaliitossa kootusta Luomusiipikarjan hyvät toimintatavat julkaisusta löydät luomusiipikarjaa koskevat luomutuotannon ehdot sekä muita tärkeitä vaatimuksia jotka on tunnettava ammattimaisessa siipikarjataloudessa.
http://www.siipi.net/index.php/luomu/hyvattoimintatavat

 

Toisen kurssipäivän luennoitsijana oli Katarina Rehnström, joka on kotieläinagronomi ja itsekin pienkanalan hoitaja.
Hänen aiheitaan olivat kanalan ja siihen liittyvien ulkotarhojen rakentamisen perusteet sekä kanojen tavallisimmat taudit ja terveysongelmat.
Rehnstrom K Luomumunien tuotanto pienkanalassa 281113

 

Teksti: Brita Suokas, Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle-hanke