Luomumaatalouden innovaatiopotentiaali huomioitava tutkimuksessa

Luomumaatalous tarjoaa monia lupaavia ratkaisuja nykyisiin varsin haasteellisiin ongelmiin: Maan viljavuuden säilyttäminen, ilmastonmuutokseen vastaaminen, maailmanlaajuisesti oikeus ruokaan ja lisäksi se tuottaa uusiutuvia raaka-aineita. Kuitenkin nämä potentiaaliset mahdollisuudet jäävät suurelta osin huomiotta maataloustutkimuksessa. Näin sanoi Berliiiniin Vihreällä Viikon luomuseminaarissa tri Alex Gerber Saksan Luomuliitosta.Maataloustutkimus on suuntautunut erittäin yksipuolisesti maatalouden geenitekniikkaan ja kemiallisten panosten käytön tutkimukseen.

Luomututkimukseen käytetään Saksassa nyt vain 7 miljoonaa euroa julkisia varoja. Esimerkiksi geenitekniikan tutkimukseen käytetään julkista rahoitusta 165 miljoonaa euroa ja uusiutuvien raaka-aineiden tuotannon tutkimukseen 26 miljoonaa euroa. Lisäksi teollisuus sijoittaa suuria summia tavanomaisen maatalouden tutkimukseen, esimerkiksi geenitekniikan tutkimukseen yksin BASF käyttää vuosittain 133 miljoonaa euroa.

Epäsuhta tutkimusrahoituksessa on valtava, johon tulisi pikaisesti saada korjaus. Rahoitusta pitäisi ohjata luomumaatalouden sekä perustutkimukseen että sen innovatiivisten mahdollisuuksien tutkimukseen, sanoin professori Juergen Hess Kasselin yliopistosta.

Koska luomumaatalous ei tarjoa houkuttelevia mahdollisuuksia patenteille, teollisuudella ei ole kiinnostusta sijoittaa luomun tutkimukseen. Siksi yhteiskunnan tulee rahoittaa luomumaatalouden tutkimusta ja kehittämistä paljon nykyistä enemmän, todettiin seminaarissa.

Lisätietoja

 Teksti: Jukka Rajala